Polonia poate dobori rachetele rusesti in spatiul aerian al Ucrainei daca sunt trase in directia sa. Ce prevede acordul de securitate semnat de Polonia si Ucraina

externe

Donald Tusk

Acordul prevede dezvoltarea unui mecanism prin care „rachetele si dronele rusesti trase in directia Poloniei pot fi doborate in spatiul aerian ucrainean”, relateaza Tagesschau.

Acordul prevede, de asemenea, ca Polonia examineaza posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de lupta MiG-29 suplimentare.

Polonia a livrat deja Kievului zece aeronave de acest tip. Potrivit presei ucrainene, acordul prevede acum inca 14 avioane. Cu toate acestea, Tusk a subliniat ca va cere partenerilor occidentali inlocuirea acestor avioane cu aparate performante.

In plus, Polonia ar trebui sa incurajeze cetatenii ucraineni care traiesc pe teritoriul sau sa se inroleze in armata din tara lor de origine. Zelenski a declarat ca o unitate de voluntari ucraineni ar fi formata si instruita in Polonia, care ar lupta apoi in Ucraina. El a vorbit despre o „legiune ucraineana”.

Vizita lui Zelenski in Polonia a avut loc in ziua unor atacuri puternice cu rachete rusesti asupra tarii sale, in care au fost ucise cel putin 26 de persoane.

Polonia, membra a UE si a NATO, este unul dintre cei mai implicati sustinatori politici si militari ai Ucrainei, care a fost atacata de Rusia. De asemenea, Polonia a primit aproape un milion de refugiati din tara vecina.

Pana in prezent, Ucraina a incheiat acorduri de securitate cu UE si cu 19 state individuale, inclusiv SUA, Japonia si Germania. Aceste acorduri oficializeaza sprijinul deja acordat in sectoarele militar si civil si promit ajutor suplimentar pentru o perioada initiala de zece ani.

Summitul NATO care marcheaza cea de-a 75-a aniversare a aliantei de aparare incepe maine si dureaza pana la 11 iulie. Sefii de stat si de guvern din cele 32 de state membre doresc sa discute, printre altele, despre ajutorul suplimentar pentru Ucraina. Zelenski a fost, de asemenea, invitat la reuniune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: