Polonia si Letonia interzic canalele TV ale Rusiei: „Amenintare la adresa securitatii nationale”

actualitate

Letonia si Polonia au anuntat joi ca interzic difuzarea mai multor canale de televiziune din Rusia. In Romania, singurul care a avut un indemn in acest sens este Dacian Ciolos.

Autoritatea de Radiodifuziune din Letonia a anuntat joi o interdictie de difuzare de trei pana la cinci ani pentru trei canale de televiziune ruse, declarand ca reprezinta o „amenintare la adresa securitatii nationale”.

In Polonia, secretarul de stat si delegatul guvernului pentru securitate cibernetica, Janusz Cieszynski, a anuntat ca si Consiliul National al Audiovizualului a decis sa scoata canalele rusesti, inclusiv Russia Today, din registrul radiodifuzorilor autorizati.

Unul dintre principalii operatori de cablu din Polonia, Orange, a anuntat, la randul sau, taierea tuturor canalelor rusesti, potrivit purtatorului sau de cuvant citat de agentia PAP.

Europarlamentarul Dacian Ciolos (USR) a solicitat, joi, ca mijloacele de propaganda ale Rusiei care pot sa fie accesate in Romania sa fie blocate. „Avem dovada necesara pentru interzicerea acestor canale prin care, in ultimii ani, s-au promovat liniile de propaganda ale Kremlinului si narative destinate dezbinarii societatii romanesti”, a spus Ciolos.

„Solicit blocarea de indata a tuturor mijloacelor media de propaganda ale Rusiei – Sputnik, Russia Today etc – de pe teritoriul Romaniei, dar si de pe teritoriul Uniunii Europene.

Romania a tolerat ani in sir cresterea si dezvoltarea unei retele de propaganda prorusa fara a se intreba daca aceasta servea democratiei si libertatii de exprimare sau intereselor unui stat revizionist si cu potential agresor. Astazi, avem dovada necesara pentru interzicerea acestor canale prin care, in ultimii ani, s-au promovat liniile de propaganda ale Kremlinului si narative destinate dezbinarii societatii romanesti, cum a fost campania permanenta de discreditare a luptei anticoruptie.

In acelasi timp, romanii trebuie sa fie atenti la ce informatii consuma si sa se fereasca de propagandistii platiti direct si indirect de rusi. Este nevoie de masuri ferme ale guvernului si institutiilor responsabile, precum CNA, pentru a stopa otravirea opiniei publice cu propaganda Kremlinului.

Rusia a declansat azi un razboi armat impotriva Ucrainei, insa de ani in sir duce un razboi propagandistic ignorat de cei care ar fi trebuit sa opreasca si sa expuna mijloacele de intoxicare mediatica ale lui Putin”, a transmis Ciolos, joi.

Iata cateva dintre tittlurile de azi de pe Sputnik.

NATO si-a activat planurile de aparare pentru a desfasura forte suplimentare in tarile membre din Europa de Est si va avea vineri un summit prin videoconferinta, dupa atacul Rusiei asupra Ucrainei, a anuntat joi secretarul general Jens Stoltenberg, relateaza agentiile internationale de presa.

„Am convocat un summit prin videoconferinta maine pentru a analiza calea de urmat si am activat planurile de aparare pentru a putea desfasura capacitatea fortei de reactie rapida acolo unde va fi necesar”, a spus Stoltenberg dupa ce a condus o reuniune de urgenta a ambasadorilor la NATO ai statelor membre.

El a mai precizat ca peste 100 de avioane de lupta au fost puse in alerta.

„Trebuie sa raspundem cu o hotarare si mai mare si cu o unitate si mai puternica”, a spus Stoltenberg. „Nu avem planuri de a trimite trupe ale NATO in Ucraina. Ce facem acum este defensiv”, a declarat el.

Stoltenberg a subliniat de asemenea ca Europa se va confrunta cu o situatie noua privind securitatea dupa invazia Rusiei din Ucraina.

„Va fi o noua Europa dupa invazia la care am asistat astazi”, a declarat el intr-o conferinta de presa.

„Pacea de pe continentul nostru a fost zguduita. Rusia foloseste forta pentru a incerca sa rescrie istoria si neaga Ucrainei dreptul la o cale libera si independenta”, a adaugat el.

Stoltenberg a mai sus ca Rusia a planuit „cu sange rece” invazia, in timp ce NATO cauta o solutie diplomatica la criza din Ucraina.

El a atras atentia ca atacul Rusiei asupra Ucrainei va afecta relatia Moscovei cu Alianta Nord-Atlantica.

Activarea planurilor de aparare ale NATO le ofera comandantilor militari posibilitatea de a desfasura trupe, inclusiv cele pregatite de interventie rapida, in tarile din estul Europei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: