externe

Populatia mondiala a ajuns azi la 8 miliarde de locuitori. ONU: „Piatra de hotar importanta in dezvoltarea umana”. Populatia a crescut de la 7 la 8 miliarde in doar 12 ani

Populatia mondiala depaseste, marti, 8 miliarde de locuitori, potrivit estimarii oficiale a Natiunilor Unite, care vede in aceasta „o piatra de hotar importanta in dezvoltarea umana” si o reamintire, in plina conferinta privind schimbarile climatice COP27, a „responsabilitatii noastre comune de a avea grija de planeta noastra”, relateaza France Presse.

Pentru ONU, „aceasta sporire fara precedent” – in conditiile in care in 1950 timp planeta avea 2,5 miliarde de locuitori – este rezultatul „cresterii progresive a duratei de viata datorita progreselor inregistrate in materie de sanatate publica, nutritie, igiena personala si medicina”.

Dar cresterea demografica ridica si provocari serioase pentru tarile cele mai sarace, unde aceasta se concentreaza cel mai mult.

In timp ce Pamantul numara mai putin de un miliard de locuitori pana in anii 1800, populatia a crescut de la 7 la 8 miliarde in doar 12 ani.

Un semn al incetinirii demografice, va dura aproximativ cincisprezece ani pentru a ajunge la 9 miliarde in 2037. ONU proiecteaza un „varf” de 10,4 miliarde in anii 2080 si o stagnare pana la sfarsitul secolului.

Pragul de 8 miliarde este depasit in plina desfasurare a conferintei mondiale asupra climei, COP27, de la Sharm el-Sheikh (Egipt), care subliniaza inca o data dificultatea tarilor bogate, cele mai responsabile de incalzirea planetei, si a tarilor sarace, care cer ajutor pentru a-i face fata, sa se inteleaga asupra unei reduceri mai ambitioase a emisiilor de gaze cu efect de sera provenind din activitatile umane.

Cu toate acestea, reaminteste ONU, „daca cresterea demografica amplifica impactul dezvoltarii economice asupra mediului”, „tarile unde consumul de resurse materiale si emisiile de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor sunt cele mai ridicate, sunt in general cele in care venitul pe cap de locuitor este cel mai mare si nu acolo unde populatia creste rapid”.

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportament decat de numarul nostru”, rezuma pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetator rezident la think-tank-ul Wilson Center.

Si tocmai in tarile care concentreaza o puternica saracie cresterea demografica ridica provocari majore.

„Persistenta unor niveluri ridicate de fertilitate, la originea cresterii rapide a populatiei, este atat un simptom, cat si o cauza a progresului lent in materie de dezvoltare”, scrie ONU.

Astfel, India, o tara de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populata din lume in 2023 depasind China, ar trebui sa cunoasca o explozie a populatiei sale urbane in urmatoarele decenii, cu megapolisuri deja suprapopulate si lipsa de infrastructura esentiala.

In Bombay, aproximativ 40% din populatie traieste in mahalale, zone de mizerie supraaglomerate, alcatuite din cocioabe improvizate, dintre care majoritatea nu dispun de apa curenta, electricitate si canalizare.

Cifrele globale mascheaza o imensa diversitate demografica. Astfel, mai mult de jumatate din cresterea populatiei pana in 2050 va veni din doar 8 tari potrivit ONU: Republica Democrata Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine si Tanzania.

Si pana la sfarsitul secolului, cele mai populate trei orase din lume vor fi africane: Lagos in Nigeria, Kinshasa in RD Congo si Dar Es Salaam in Tanzania.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Sondaj catastrofal pentru Ciolacu, 89% dintre romani isi doresc un presedinte „educat”. Educatia, prima calitate la care se uita alegatorii romani

Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…

3 ore ago

Primul mesaj al lui Putin dupa victoria lui Trump: „As dori sa profit de aceasta ocazie pentru a-l felicita pentru alegerea sa ca presedinte”

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…

2 ore ago

Tratament cu bere pentru pacienti cu delir de la un spital din Elvetia. Cum justifica medicii aceasta metoda atipica

Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie…

3 ore ago

Cum l-a ignorat Iohannis pe iliberalul Orban cand a ajuns la Budapesta: „I-a intors spatele”. Recent, Orban a facut declaratii jignitoare la adresa Romaniei

Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…

6 ore ago

Ce spune acum Kremlinul despre promisiunea lui Trump ca va „puna capat razboiului in 24 de ore”

Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…

3 ore ago