news

Porcii de casa nu mai pot fi vanduti. Normele la „Legea porcului”, un „cadou” cu restrictii pentru gospodari, inainte de Craciun

Vanzarea porcilor crescuti in gospodarii a fost interzisa si vor exista restrictii si privind transportul animalelor. Noile norme ANSVSA au fost emise si publicate in Monitorul Oficial cu putine saptamani inainte de Craciun. In plus, proprietarii de porci crescuti in gospodarie sunt obligati sa declare animalele la Primarie, in Registrul Agricol.

Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploatatiile de crestere a porcinelor si combaterea pestei porcine africane in Romania, din 02.10.2023 au fost publicate, de cateva zile, in Monitorul Oficial. Normele respective au fost emise de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Poate cea mai importanta modificare a legii este aceea ca exploatatiile noncomerciale nu mai au voie sa vanda porcii crescuti. Astfel, in mediul rural, oamenii vor putea creste in gospodarii porci exclusiv pentru ingrasare si sacrificare pentru consum propriu, familial.Totodata, acestora le este interzisa comercializarea porcilor, precum si a produselor provenite de la acestia.

„In exploatatia noncomerciala de porcine, porcii sunt crescuti exclusiv pentru ingrasare si sacrificare pentru consum familial si se interzice comercializarea porcilor, precum si a produselor provenite de la acestia”, se precizeaza in documentul citat.

Transport restrictionat la maxim 50 km de casa

Mai mult, transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport inregistrate/autorizate sanitar-veterinar in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Printre aceste prevederi se are in vedere inclusive ca „toate procesele-verbale incheiate in urma efectuarii curateniei, spalarii si dezinfectiei mijloacelor de transport animale vii se consemneaza inr-un registru de evidenta a proceselor verbale de dezinfectie a mijloacelor de transport animale vii. (…)Ca exceptie, transportul porcinelor vii de catre proprietarii acestora se poate face cu propriile mijloace de transport, pe o distanta mai mica de 50 de km, fara ca acestea sa fie inregistrate/autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea cerintelor generale privind transportul de animale prevazute in Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004.”

Amenda de 6000 de lei, fiindca si-a taiat porcul in curte

Amenzile la Legea porcului” se incadreaza intre intre 5.000 lei si 18.000 lei. De altfel, zilele trecute, Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Satu Mare l-au amendat pe un barbat cu suma de 6000 de lei dupa ce si-a taiat porcul in curte. Potrivit inspectorilor, barbatul nu a anuntat in prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial.

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Ciuca se amuza pe seama lui Ciolacu: „3 de bravo pentru Marcel Ciolacu!”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a remarcat ironic ca PSD accepta, ”de la o vreme incoace”,…

4 ore ago

O editura olandeza intentioneaza sa incerce traducerea cartilor in engleza folosind inteligenta artificiala

Veen Bosch & Keuning (VBK), cea mai mare editura din Tarile de Jos, achizitionata de…

10 ore ago

Opt persoane judecate in Franta pentru decapitarea in 2020 a unui profesor care a folosit o caricatura a Profetului Mahomed la o lectie despre libertatea de exprimare

Tatal unei eleve din Franta, a carui relatare despre utilizarea caricaturii profetului Mahomed la o…

10 ore ago

Ministrul Constructiilor din Serbia a anuntat ca isi da demisia dupa accidentul de la gara din Novi Sad in care si-au pierdut viata 14 persoane

Ministrul Constructiilor din Serbia, Goran Vesic, si-a anuntat luni demisia, la trei zile dupa prabusirea…

11 ore ago

Spania trimite si mai multi militari in zona inundata pe masura ce furia publicului creste

Inca 2.500 de soldati au sosit luni in estul Spaniei, greu lovit de inundatii, pentru…

11 ore ago