Potrivit unui chestionar public din cadrul proiectului „Centrul Politic” al ICDE, mai bine de doua treimi dintre romani declara ca au opinii politice „de centru”
Platforma Centrulpolitic.ro, unul dintre proiectele Initiativei pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE), a realizat in luna septembrie 2024 o consultare pe baza unui chestionar public, in cadrul proiectului „Romania Europeana”.
Potrivit analizei datelor, realizate de specialistul IT Cristian Pop, nu mai putin de 67,6% dintre cei intervievati s-au declarat a fi „o persoana de centru”, in vreme ce 16,2% au afirmat ca nu sunt de centru, iar tot 16,2 au raspuns prin „Nu stiu”.
La intrebarea „Daca ar trebui sa votati in alegeri in care nu exista partide de centru (centru-dreapta sau centru-stanga), ce ati face?”, 64,8% dintre cei chestionati au raspuns insa ca ar vota cu un partid de dreapta, 15,2% ca ar vota cu un partid de stanga, 13,3% nu ar mai vota ori si-ar anula votul, iar 6,7% a raspuns prin „Nu stiu”.
Din perspectiva respondentilor, centrul politic este perceput ca o solutie vitala pentru mentinerea echilibrului si ratiunii intr-un climat politic tot mai polarizat. Ei considera ca centrismul trebuie sa imbine valorile de stanga si de dreapta, respingand extremismul si oferind politici pragmatice, moderate si in interesul comun.
Multi subliniaza importanta unui centru politic activ si pro-activ, capabil sa mobilizeze cetatenii si sa contrabalanseze excesele ideologice, insa recunosc ca actualele miscari centriste sunt adesea prea teoretice, neavand suficient impact real in viata publica.
Respondentii isi exprima frustrarea fata de perceptia centrului ca fiind uneori slab sau impotent politic, incapabil sa genereze actiuni concrete sau sa coaguleze o majoritate solida. In ciuda acestor provocari, acestia cred ca un centru politic autentic, bazat pe meritocratie si respectul pentru lege, este esential pentru sanatatea unei democratii si pentru prevenirea divizarii si a extremismului.