Potrivit unui ordin al Ministerului Sanatatii, soferii suspectati ca ar fi consumat droguri sau alcool vor putea fi testati la fata locului, in ambulante
Soferilor implicati in evenimente rutiere li se pot recolta mostrele biologice prin care se stabileste daca au consumat bauturi alcoolice sau droguri in spitalele care au sectie de urgenta, in institutiile de medicina legala, dar si in ambulantele serviciului mobil de urgenta, mai exact in autospecialele SMURD care au in echipaj un medic, potrivit unui nou Ordin al Ministerului Sanatatii.
Pana acum, testarea se efectua doar la solicitarea politistului rutier, daca persoana in cauza era implicata intr-un accident de circulatie rutiera in urma caruia a survenit decesul sau ranirea uneia sau mai multor persoane.
„Sunt judete in care nu exista nici o ambulanta SMURD cu medic, nicio unitate de terapie intensiva mobila. In Bucuresti si Ilfov, sunt cinci unitati de terapie intensiva mobila cu totul. Nu avem nicio problema cu efectuarea acestora in unitatea de primiri urgente, dar in prespital se vor genera disfunctionalitati grave, pe care le anticipam. Sunt niste semne de intrebare care apreciem ca vor crea mari disfunctionalitati in functionarea serviciului”, atrage atentia doctorul Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD, citat de Realitatea TV.
El mai afirma ca exista mai multe aspecte de care trebuie sa se tina cont atunci cand probele biologice vor fi recoltate la fata locului.
Pe de o parte, legea stabileste sa fie recoltate doua probe la interval de ora, dar nu se precizeaza daca SMURD-ul trebuie sa stea la fata locului dupa ce recolteaza prima proba, pentru a o recolta si pe a doua.
Pe de alta parte, recoltarea probelor pentru stabilirea substantelor psihoactive, se face si din urina. Medicii se intreaba cum va fi recoltata aceasta in ambulanta.
„Problema nu este reprezentata de alcoolemii, ci de testele pentru substantele psihoactive, aici probele trebuie recoltate cu rapiditate pentru ca acestea au timp de injumatatire foarte rapid, dar asta nu se rezolva mutand in strada recoltarea. Il vom aplica, dar ordinul are foarte multe lacune care lasa posibilitatea de interpretare si pune sub semnul intrebarii recoltarea acestor probe, pentru ca nu vine cu niste precizari foarte clare”, adauga coordonatorul SMURD.
O alta problema o sa apara atunci cand va fi vorba despre un accident cu victime in stare grava.
„Ce fac atunci cand am o victima in stare grava, un pieton de exemplu si soferul care l-a accidentat este la fata locului, iar colegul de la Politie spune: este urgenta medicala, recolteaza-i alcoolemia soferului! De cine se ocupa medicul? Sau intai se ocupa de pieton si apoi recolteaza?”, se intreaba expertul.
O alta noutate este introducerea obligativitatii efectuari examenului clinic atunci cand sunt recoltate probele biologice. Acesta dureaza in jur de zece minute de persoana, iar medicii sustin ca acest lucru este important, dar sa poata fi efectuat in unitatea de primiri urgente.
In alte state se folosesc testele rapide, care sunt bine calibrate, iar apoi, probele de sange se recolteaza la cel mai apropiat spital.