Povesti de GROAZA din sistemul de invatamant. Diriginta, catre o eleva cu aparat auditiv: „Tu ce sa cauti la banchet? Esti un copil cu probleme”
O tanara care lucreaza la un proiect de reforma educationala dezvaluie cateva intamplari „triste” din sistemul de invatamant. Concluzia ei este ca atat elevii, cat si profesorii, trebuie sa sustina un exman psohologic la inceputul fiecarui an scolar.
Ana Jianu a relatat pe blogul ei trei povesti din invatamant pe care le-a denumit „triste”. Ea tine sa mentioneze ca a intalnit si „profesori indimenticabili, care au devenit o sursa de inspiratie pentru mine”. Iata cekle trei povesti:
1. Prima poveste
Un copil cu protectie auditiva ii marturiseste doamnei diriginta ca il batjocoresc colegii. In loc de incurajare, motivare si sustinere, dascalul ii raspunde:
“Asa te-a educat pe tine mama? Ce vina au colegii ca tu porti aparat auditiv?”
Acelasi copil isi intreaba profesoara la sfarsitul clasei a 8-a daca se va mai desfasura banchetul. Raspunsul primit:
“Tu ce sa cauti la banchet? Esti un copil cu probleme!”
In mesaj, fata imi spunea ca nu crede ca isi va mai reveni vreodata dupa aceste experiente…
2. A doua poveste.
Redau mai jos o parte din mesajul primit de la o eleva constiincioasa:
“Un alt lucru pe care il urasc din toata inima mea: concursurile. Avand note bune, stii doar ca profesorii vor sa te trimita la cat mai multe, sa le apara numele acolo pe diplome, prof coordonatori, etc. In clasele mici aveam cam in fiecare weekend concursuri si in gimnaziu am zis stop. Dorinta mea era sa merg doar la olimpiadele de la materiile ce.mi placeau. Bineinteles, nu s.a putut. Efectiv ma inscria pe lista si ma trimitea, iar eu nu aveam tupeul sa nu ma duc, mai ales ca profesoara de mate este genul de persoana rigida, care considera ca daca nu esti bun la mate, esti un nimic. De la ea am auzit cele mai multe insulte la adresa colegilor si ea e cea care m.a facut sa ma indoiesc de capacitatile mele in alte situatii.
Uite un exemplu cu concursurile: profesoara a sunat sa spuna numele copiilor care aveau sa fie inscrisi si numai o colega dorea. Si cand a vazut a spus instant: ‘Si X merge. Ea nu stie ca vrea, dar de fapt merge’.”
3. A treia poveste.
“In clasa a 3-a, a venit doamna invatatoare cu minunata idee de a ne cere bani pentru a cumpara un calculator si un videoproiector , deoarece ‘Copiii o sa inteleaga mult mai bine materia si o sa fie niste ore mult mai distractive, in care toti elevii o sa fie implicati’. Bineinteles ca multi parinti nu au fost de acord, mai aveam in jur de 1 an jumate si terminam cu clasele primare si nu mai avea rost sa dam bani pe un calculator si pe un videoproiector. Da’ cum sa ramana X fara calculator? A facut o sedinta cu parintii, in care i-a convins sa ne achizitioneze calculatorul si videoproiectorul, cu exceptia a 2 parinti, care nu s-au lasat manipulati de d-na invatatoare.
Ei bine, cei doi parinti nu au contribuit cu bani. Dupa ce s-au cumparat cele 2 lucruri, am inceput usor-usor sa ne uitam la diverse filme animate care nu aveau nicio legatura cu lectia care trebuia predata. Dar faza cea mai nasoala e ca cele 2 fete, ai caror parinti nu au dat bani, erau obligate sa-si puna mainile la ochi cand ne uitam pe calculator, ba chiar mai mult, d-na invatatoare ne zicea mereu ‘ignorati-le pe x si pe y ca parintii lor nu au dat bani’ si tot felul de faze de genul. A venit cumva si clasa a IV-a, cand urma sa ne luam ramas-bun de la d-na invatatoare. Mereu ne zicea ‘Copii, vedeti daca aveti cunostinte care au copii in cls I sa le spuneti sa vina la mine si sa le spuneti ca sunt mai buna decat y’”.
In concluzie, Ana Jianu considera ca si elevii si profesorii trebuie sa sustina anual un examen psohologic. „Acestea fiind spuse, sustin cu tarie efectuarea unui examen psihologic serios la inceputul fiecarui an scolar si accentul pe consilierea psihologica. Pentru ambele parti: elevi & profesori. A merge la psiholog nu e o rusine!”, incheie Ana Jianu pe blog.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook