Russia Today (RT), canal finantat de guvernul de la Moscova, exprimand asadar pozitia neoficiala a Kremlinului, a dat publicitatii o analiza despre situatia din Kazahstan in care se afirma ca Rusia este obligata sa se implice in Kazahstan avand in vedere ca are multiple interese in aceasta tara. „Situatia din Kazahstan este esentiala atat pentru securitatea interna si internationala a Rusiei, cat si pentru mentinerea status quo-ului in spatiul post-sovietic”, subliniaza RT.
„Nationalismul este in crestere, Rusia nu poate ramane tacuta”, se afirma inca din titlul analizei publicate de RT. RT ii numeste pe protestatari „mardeiasi inarmati” si subliniaza ca printre acestia nu se afla si cetateni de etnie rusa.
Iata cateva fragmente din analiza publicata de RT:
Securitatea Asiei Centrale, accesul la spatiu si etnicii rusi, printre motivele pentru care Moscova nu poate ignora tulburarile din fosta natiune sovietica.
Ce se afla in spatele tulburarilor violente actuale din Kazahstan si de ce stabilitatea politica in aceasta imensa fosta republica sovietica este atat de importanta pentru Rusia?
Evenimentele din Kazahstan se desfasoara cu o viteza ametitoare, situatia schimbandu-se din ora in ora. Initial, se parea ca protestele impotriva cresterii preturilor la energie nu se vor transforma in ceva mai serios. De atunci, insa, tara a cerut ajutorul Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), un bloc militar condus de Rusia, iar soldatii sai s-au angajat in lupte de strada crancene cu mardeiasi inarmati.
Seful Clubului Analitic Eurasiatic de la Moscova, Nikita Mendkovici, considera ca printre motivele care stau la baza acestor proteste in masa se numara nu doar situatia economica dificila a tarii, ci si incercarile guvernului de a flirta cu nationalistii.
„In ultimul an sau doi, am vazut incercarile guvernului de a flirta cu nationalistii si grupurile pro-occidentale prin introducerea de masuri antirusesti. Prin aceasta, elita conducatoare a antagonizat populatia rusofona din Kazahstan, care sustine Rusia si constituie majoritatea in Kazahstan. Ca urmare, partidul de guvernamant a pierdut peste un milion de voturi la alegerile parlamentare din ianuarie 2021. Dar opozitia nationalista a interpretat acest lucru ca pe un semn de slabiciune a regimului de guvernamant si s-a straduit sa il termine”, a declarat analistul.
El a aratat ca, in prezent, Alegerea Democratica a Kazahstanului (DVK) si Oyan, Qazaqstan (OQ), care sunt grupuri de opozitie pro-occidentale, incearca in mod activ sa dirijeze protestele si sa le foloseasca pentru a-si promova propria agenda. Potrivit lui Mendkovici, acesta este exact motivul pentru care dorinta guvernului de a se conforma cererilor economice ale protestatarilor nu a reusit sa puna capat tulburarilor, ci, dimpotriva, pare sa-i fi radicalizat si mai mult pe demonstranti si sa-i fi motivat sa inainteze cereri pur politice.
Roman Yuneman, o personalitate politica rusa care si-a petrecut primii 18 ani din viata in Kazahstan, este de acord cu Mendkovici ca nationalistii locali sunt la baza miscarii de protest. „Nu liberalii, sau hipsterii, sunt cei care protesteaza – sunt nationalistii si patriotii. De aceea puteti vedea atat de multi dintre ei tinand in mana steagul national, iar unii chiar canta imnul Kazahstanului”, a spus el. Yuneman subliniaza ca protestele de astazi au cea mai mare amploare din istoria Kazahstanului independent.
El crede ca alti factori care au jucat aici sunt criza economica prelungita si pandemia Covid-19, care nu a facut decat sa agraveze situatia. „Cand plecam din Kazahstan spre Rusia, viata de acolo nu era diferita de cea din orice regiune din Rusia, cu exceptia poate a Moscovei, dar acum calitatea vietii de acolo este mult mai scazuta”, isi aminteste Yuneman. Guvernul a introdus recent un nou pachet de masuri antipandemice, iar acest lucru ar fi putut sa le dea multor oameni un motiv sa iasa in strada.
Yuneman a comentat, de asemenea, opinia exprimata de o serie de experti, care au spus ca s-ar putea ca presedintele Tokayev sa nu fie prea dornic sa zdrobeasca protestele, pentru a le folosi pentru a scapa de „nasul” sau politic Nazarbaev, care inca exercita o influenta enorma in politica tarii. Yuneman considera ca nimeni din Kazahstan, inclusiv protestatarii, nu ii percepe pe Tokayev si Nazarbayev ca fiind adversari reali si ca, chiar daca Tokayev ar lua masuri oficiale impotriva fostului presedinte, acest lucru nu l-ar absolvi de nimic si nu ar linisti multimile care protesteaza.
Yuneman este convins ca demonstratiile au fost provocate de frustrarea provocata de crizele economice si sociale prelungite si ca nu sunt rezultatul unui joc de putere in cercurile de varf ale tarii. El crede ca si decizia lui Tokayev de a prelua locul lui Nazarbaev in Consiliul de Securitate al tarii ar fi putut fi de fapt sanctionata de Nazarbaev insusi, deoarece il absolva de orice vina sau responsabilitate pentru ca guvernul a luat masuri drastice impotriva protestatarilor.
Yuneman sugereaza ca discutiile lui Tokayev despre viitoarele reforme politice sunt cele mai importante in acest caz si ca multe vor depinde daca si cum isi va pune in aplicare declaratiile. „Daca Tokayev va continua sa conteste titlul de Lider al Natiunii al lui Nazarbaev ca parte a acestor reforme, atunci va fi clar ca avem de-a face cu o lovitura de stat si ca aceste proteste sunt exploatate pentru a face un joc politic, chiar daca nu au fost orchestrate de la bun inceput.”
Frontiera dintre Rusia si Kazahstan se intinde pe aproape 7.000 km, ceea ce o face cea mai lunga frontiera terestra internationala continua din lume si un factor-cheie in strategia de securitate a Moscovei. Stabilitatea politica din Kazahstan este extrem de importanta pentru Rusia, deoarece instabilitatea din aceasta tara o expune la tot felul de amenintari dinspre sud, din cauza faptului ca frontiera nu numai ca este vasta, dar se intinde in mare parte prin campii de pasuni slab populate si, prin urmare, este extrem de greu de controlat.
Un alt factor important in joc este Baikonur, care este inchiriat de Rusia si care gazduieste celebrul cosmodrom. Cealalta instalatie spatiala a Rusiei, Vostochny, a fost construita recent si a fost folosita pana acum doar pentru a lansa misiuni fara pilot. Pana cand va fi pregatita sa inlocuiasca pe deplin capacitatile de la Baikonur, Rusia va avea nevoie atat de Baikonur, cat si de stabilitatea politica din Kazahstan, care este esentiala pentru operarea sitului.
Sary Shagan, un poligon de testare important pentru securitatea Rusiei, se afla, de asemenea, in Kazahstan. Acesta este primul si singurul sit din Eurasia pentru testarea sistemelor de rachete antibalistice (ABM). De la prabusirea URSS, unele instalatii de la Sary Shagan au fost inchiriate Rusiei, in timp ce altele au fost transferate Centrului National de Radioelectronica si Comunicatii din Kazahstan. Capacitatea de a utiliza acest sit de testare joaca un rol-cheie in capacitatea de aparare a Rusiei.
Kazahstanul are, de asemenea, o comunitate rusa numeroasa: 3,5 milioane de etnici rusi reprezinta 18,4% din populatia totala a tarii. Printre acestia se numara descendentii cazacilor, despre care se stie ca au trait pe teritoriul Kazahstanului de astazi cel putin din secolele XVI si XVII. Rusia imperiala obisnuia sa exileze in Kazahstan numerosi opozanti politici ai regimului, in timp ce URSS obisnuia mai tarziu sa detaseze unii dintre cei mai buni experti ai sai in industrie si agricultura pentru a ajuta la dezvoltarea regiunii. Siguranta comunitatii rusesti din Kazahstan, cu istoria sa bogata, reprezinta o mare preocupare pentru Rusia.
Mendkovici considera ca nivelul tensiunilor este ridicat in Kazahstan din cauza faptului ca guvernul a fost prea ingaduitor cu nationalistii si a facut prea putin pentru a-i tine sub control, iar acest lucru ar putea alimenta protestele.
Yuneman, pe de alta parte, subliniaza ca „desi situatia priveste intreaga natiune, nu exista rusi pe strazi printre protestatari, care comunica in kazaha, nu in rusa”. In acelasi timp, Yuneman considera ca este putin probabil ca protestele sa devina antirusesti, deoarece in Kazahstan exista in prezent mai multe frictiuni cu China decat cu Moscova. Cu toate acestea, desi putin probabil, un astfel de scenariu nu este cu totul imposibil.
Protestele din Kazahstan sunt importante pentru Rusia atat in ceea ce priveste politica sa interna, cat si cea externa. Mass-media si politicienii rusi au vorbit despre popularitatea tot mai mare a miscarilor nationaliste din Kazahstan pe parcursul anului 2021. Cu siguranta, Moscova va urmari indeaproape evolutiile din aceasta tara, deoarece situatia din Kazahstan este esentiala atat pentru securitatea interna si internationala a Rusiei, cat si pentru mentinerea status quo-ului in spatiul post-sovietic.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…
Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…
Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…