Prea extremist si pentru extrema-dreapta: AfD expulzat din grupul ID al partidelor populiste

externe

Partidul german de extrema dreapta Alternative fur Deutschland (AfD) a fost exclus din grupul parlamentar paneuropean dupa o serie de controverse recente privind alegerile sale politice si comportamentul unora dintre liderii sai, potrivit The Guardian.

„Biroul grupului Identitate si Democratie (ID) din parlamentul european a decis astazi sa excluda delegatia germana, AfD, cu efect imediat”, a declarat joi grupul ID al partidelor populiste de extrema dreapta intr-un comunicat.

Cu o zi inainte, principalul candidat al AfD la alegerile europene din iunie a demisionat din conducerea partidului si a renuntat la toate activitatile de campanie ulterioare, in urma criticilor aduse comentariilor pe care le-a facut saptamana trecuta ca membrii SS-ului nazist „nu sunt toti criminali”.

„Grupul ID nu mai vrea sa fie asociat cu incidentele care l-au implicat pe Maximilian Krah, candidatul aflat pe locul intai pe lista AfD pentru alegerile parlamentare europene”, a spus grupul pe pagina sa de Facebook.

Surse din cadrul grupului ID au spus ca au accelerat o decizie care urma sa aiba loc dupa alegerile europene, dupa interviul controversat al lui Krah. A fost o decizie majoritara, cu voturi exprimate printr-o procedura scrisa joi, au spus ei.

Comentariile lui Krah pentru ziarul italian La Repubblica au determinat Adunarea Nationala de extrema-dreapta din Franta, un membru cheie al ID impreuna cu AfD din 2019, sa afirme saptamana aceasta ca nu va mai face parte din acelasi grup ca partidul german dupa alegeri.

Marine Le Pen, liderul Adunarii Nationale, care a petrecut multi ani incercand sa normalizeze partidul pentru a apela la alegatorii conventionali, a anuntat miercuri ca trebuie sa faca o „pauza”, acuzand AfD ca este tinuta ostatica de elementele sale cele mai radicale.

ID, care include si Liga lui Matteo Salvini din Italia, Partidul Libertatii din Austria (FPO), Partidul Libertatea Olandeza a lui Geert Wilders (PVV) si Vlaams Belang din Belgia, este cea mai radicala si mai anti-UE dintre cele doua grupuri de extrema dreapta din parlament.

Acesta parea sa fie marele castigator al alegerilor din 6-9 iunie, sondajele prevazand ca va obtine mai multe locuri, de la 59 la 85. Dar expulzarea celor 16 europarlamentari ai AfD va diminua semnificativ castigurile asteptate ale ID si este probabil sa precipite o recompunere in ansamblu a fortelor extreme de dreapta ale parlamentului.

Cu toate acestea, grupul ECR national-conservator mai normalizat, care include Fratii Italiei ai Giorgiei Meloni, Law & Justice (PiS) din Polonia, Vox din Spania, finlandezii si democratii suedezi, ar putea fi precauti cu primirea unor fosti membri ID.

Ursula von der Leyen, care cauta un al doilea mandat, a declarat ca este pregatita sa lucreze cu premierul italian Meloni.

„Am lucrat foarte bine cu Giorgia Meloni in cadrul Consiliului European”, a spus von der Leyen. Meloni, a adaugat ea, a fost „in mod clar pro-europeana” si impotriva presedintelui rus Vladimir Putin. Seful comisiei a refuzat din nou sa excluda colaborarea cu coalitia ECR a lui Meloni, care include unele partide pe care multi experti le considera a fi de extrema dreapta.

Candidatul principal al Partidului Socialistilor Europeni, Nicolas Schmit, care este in prezent comisarul UE al Luxemburgului si ii raporteaza lui von der Leyen, i-a criticat ferm pozitia.

„Doamna von der Leyen, va rog sa clarificati… Ma intreb ce este pro-european pentru dumneavoastra”, a spus Schmit.

Referindu-se la discursul lui Meloni la o recenta adunare de extrema-dreapta la Madrid, el a spus: „Nu imi pot imagina ca ideea ei despre Europa este aceeasi cu a dumneavoastra”.

Candidatul de centru Sandro Gozi a fost si el atacat. Grupul sau Renew Europe va vota pe 10 iunie – a doua zi dupa rezultatele alegerilor – daca va expulza partidul liberal olandez VVD din cauza deciziei sale de a intra la guvernare cu PVV de extrema dreapta.

De asemenea, liderii de stanga au respins joi toate aliantele cu extrema dreapta. „Vremurile tulburi necesita un curs clar si o atitudine ferma. Nu sunt tolerate neclaritatea sau lasitatea”, se spune in apel.

AfD a devenit al doilea cel mai popular partid din Germania in acest an, dar sprijinul sau a scazut recent cu cateva puncte procentuale pe fondul unei examinari intense a pozitiei sale din ce in ce mai radicale.

Partidul s-a confruntat cu proteste de strada in masa la inceputul acestui an, dupa ce personalitati de rang inalt au participat la o intalnire in care s-a discutat despre deportarea germanilor proveniti din imigranti si din cauza acuzatiilor ca ar gazdui agenti ai Rusiei si Chinei.

Asistentul lui Krah a fost acuzat de spionaj pentru China, iar europarlamentarul este el insusi investigat pentru presupuse legaturi cu Rusia si China, ceea ce el neaga. Desi a promis ca nu isi va mai face aparitia in campanie, el este inca un candidat in sondaj.

Saptamana trecuta, o instanta germana a decis ca serviciile de securitate interna ar putea continua sa tina sub supraveghere AfD ca partid potential extremist. Partidul neaga toate acuzatiile de rasism, respingand criticile ca fiind motivate politic.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: