Predoiu sustine ca are mainile legate, nu se poate opune cresterii pensiilor speciale si salariilor magistratilor cu 20%: „Au fost stabilite prin legi adoptate in ultimii 10 ani”
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sustine ca pensiile si salariile magistratilor sunt stabilite prin legi adoptate succesiv in ultimii 10 ani, insa aceste legi sunt necorelate, ceea ce a dus la sute de decizii definitive pronuntate de instante in favoarea magistratilor.
Catalin Predoiu a adus, luni, intr-un comunicat de presa, noi clarificari cu privire la majorarea pensiilor si salariilor magistratilor.
„MJ nu a majorat si nu poate majora prin ordin ministerial salariile si pensiile. Salariile si pensiile in plata sunt stabilite prin legi adoptate succesiv in ultimii 10 ani. Din pacate, aceste legi sunt necorelate si au dat nastere la numeroase litigii intre salariati din multe familii ocupationale si Guvern, inclusiv in domeniul Justitiei.
Consecinta acestor necorelari a fost aparitia a sute de decizii definitive pronuntate instante, inclusiv ICCJ, care au impus cu obligativitatea interpretarii definitive aplicarea unui coeficient salarial in intreaga familie ocupationala Justitie. Inclusiv CCR a fost sesizata si s-a pronuntat in acest sens. MJ nu poate ignora aplicarea unei hotarari judecatoresti definitive care i se adreseaza obligatoriu. Neaplicarea cu buna stiinta a unei astfel de hotarari ar fi pedepsita de lege”, spune Predoiu.
Ministrul explica faptul ca aceste hotarari definitive, aplicand legilor in vigoare, au impus emiterea ordinului ministerial care nu face altceva decat sa prescrie ordonatorilor secundari si tertiari aplicarea legilor, asa cum au fost ele interpretate prin hotarari definitive, inclusiv ale Instantei supreme si ale CCR.
„La randul lor, instantele nu au majorat salariile prin decizii, ci au facut o corecta aplicare a reglementarilor in ansamblu. De aceea, daca exista o problema, ea rezida in necorelarile legislative. MJ a procedat la emiterea acestui ordin pe baza prevederilor legii bugetului de stat, prin care i s-au alocat fonduri in acest sens. In acest fel, MJ a evitat plata unor sume majorate de dobanzi, penalitati, cheltuieli judiciare si de executare silita. Fondurile alocate au fost de aproximativ 80 milioane lei. In 2021, cand nu s-a procedat in acest fel, fondurile cheltuite au fost sensibil mai mari, din cauza acestor cheltuieli colaterale, de sute de milioane”, adauga ministrul Catalin Predoiu.
In opinia acestuia, solutia pentru rezolvarea problemei este o lege a salarizarii in sistemul judiciar.
„OUG 20/2016 a introdus in sistemul ocupational justitie un nou VRS, de 605 lei, dar limitat numai la o clasa din familia ocupationala, respectiv la serviciile de probatiune. Aceasta prevedere a condus la declansarea unor valuri de procese, motivate de faptul ca drepturile salariale ale altor clase din aceeasi familie ocupationala, Justitie, sunt gresit calculate.
Prin decizia Curtii Constitutionale nr. 794/2016 s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a art.31 alin.(11) din OUG nr.57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016 si s-a retinut ca nivelul maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare care trebuie sa includa si drepturile stabilite sau recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile/definitive urmeaza sa se stabileasca prin raportare la aceeasi functie, grad, gradatie, vechime in munca si in specialitate, aceleasi conditii de studii, din cadrul intregii categorii profesionale, respectiv familii ocupationale, indiferent de institutia sau autoritatea publica. Pe scurt, CCR a stabilit implicit ca VRS 605 trebuie extins la toata familia ocupationala Justitie”, afirma Predoiu.
De asemenea, prin decizia nr. 55/2021 a Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, s-a stabilit ca VRS 605 vizeaza pe toti ordonatorii principali de credite din sistemul judiciar.
Decizia a dezlegat cauza privind examinarea sesizarii formulate de Curtea de Apel Pitesti – Sectia I civila in Dosarul nr. 757/90/2020 in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile, in considerarea careia „analiza jurisprudentei nationale releva, (…) ca deja au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive, care au recunoscut dreptul magistratilor la o indemnizatie calculata pe baza valorii de referinta sectoriala de 605,225 lei, incidenta in cadrul familiei ocupationale Justitie si care ii vizeaza pe toti ordonatorii principali de credite din acest sistem”.