Premiera in Romania: un copil de doar opt luni, cu hipoacuzie bilaterala, a fost operat cu succes la Clinica ORL a Spitalului „Marie Curie”

news

implant cohlear, Dan Cristian Gheorghe, Marie Curie, copil, opt luni, premiera, Romania

Un copil de doar opt luni, care s-a nascut cu hipoacuzie bilaterala profunda, a fost operat joi dimineata la Clinica ORL a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Marie Curie” si a primit un implant cohlear, aceasta reprezentand o premiera nationala, transmite Agerpres.

„Unicitatea interventiei este reprezentata de varsta frageda a copilului, acesta fiind cel mai mic pacient din Romania care a beneficiat de un implant cohlear”, informeaza un comunicat remis joi presei.

Potrivit sursei citate, echipa medicala care a realizat interventia chirurgicala a fost condusa de medicul Dan Cristian Gheorghe, seful Clinicii ORL de la Spitalul „Marie Sklodowska Curie”. Din echipa care a efectuat interventia a facut parte si Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competenta in audiologie.

„Complexitatea interventiei a fost data de varsta frageda a pacientului. Vorbim de un tratament modern pentru o afectiune sever invalidanta. Copiii cu pierdere profunda de auz, implantati la varste cat mai mici, au sanse mult mai mari de a se integra in societate si de a duce o viata normala, fara sprijin suplimentar. Acest lucru reprezinta un avantaj atat pentru copil, cat si pentru societate”, a declarat Dan Cristian Gheorghe, citat in comunicat.

Potrivit specialistilor, cu cat implantarea este realizata precoce, efectele produse de lipsa auzului in dezvoltarea neurocognitiva a copilului sunt recuperate mai rapid, permitand dezvoltarea armonioasa a acestuia.

Expertii considera ca orice zi in care copiii aud mai devreme contribuie semnificativ la reducerea decalajelor, dezvoltarea acestora apropiindu-se mai mult de cea a copiilor nascuti fara deficiente de auz.

„Pentru o interventie precoce in recuperarea hipoacuziei, este nevoie de screening auditiv si de un diagnostic audiologic efectuat cat mai rapid. Implantul cohlear la aceasta varsta permite o dezvoltare a limbajului apropiata de a copiilor normal auzitori”, a declarat medicul Alexandra Neagu.

Conform sursei citate, realizarea acestei interventii a fost posibila datorita eforturilor familiei, care a achizitionat implantul din fonduri proprii.

Estimarile arata ca peste 3.500 de persoane din Romania sunt incadrate in grade de invaliditate cu afectiuni ale urechii.

Implantul cohlear este un dispozitiv medical conceput sa inlocuiasca functia urechii interne afectate. Spre deosebire de aparatele auditive, care amplifica sunetul si il transmit catre timpan, implantul cohlear preia semnalele sonore din exterior, le transforma in impuls electric si le transmite direct catre nervul auditiv.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: