Carbunele a generat aproximativ 50% din energia electrica a Australiei in ultima saptamana a lunii august, scazand la un nivel record pe masura ce productia de surse regenerabile a crescut, au aratat datele miercuri, relateaza France24.
Potrivit monitorului de piata Open-NEM, carbunele a generat 49,1% din energia electrica a tarii, in timp ce sursele regenerabile au reprezentat 48,7%, deoarece furtunile au stimulat productia eoliana.
Carbunele reprezinta inca o treime din productia globala de energie electrica, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), iar cererea pentru combustibilul fosili care contribuie la incalzirea climei a atins un nivel record in 2022.
Dar pentru ca lumea sa ajunga la zero net pana in 2050, toata generarea de energie pe baza de carbune trebuie sa se incheie pana in 2040, spune AIE.
Australia ramane unul dintre principalii exportatori mondiali de carbune si gaze si s-a bazat foarte mult pe combustibilii fosili pentru productia de energie.
Expertul in finante climatice Tim Buckley a spus ca cifrele record ale lunii august au fost cauzate de vreme si de un inceput cald al primaverii, care a redus cererea cu pana la 20 la suta. Vanturile care au depasit 150 de kilometri pe ora in sud-estul tarii aproape ca au dublasera productia.
In anul 2000, mai mult de 80% din energia electrica din Australia a fost generata din carbune, dar cifra a scazut in mare parte de atunci.
Majoritatea celor 16 centrale electrice pe carbune din Australia urmeaza sa fie inchise in urmatorii ani, iar guvernul si industria se grabesc sa investeasca in sectorul energiei regenerabile.
Canberra a dezvaluit miercuri sase proiecte de baterii care vor fi construite in Australia de Sud si Victoria, care vor oferi 1.000 de megawati de stocare pana in 2027.
Si luna trecuta a aprobat planurile pentru o ferma masiva de energie solara si de baterii capabila sa asigure nevoile interne si sa exporte energie in Singapore.
Ministrul Energiei, Chris Bowen, a spus ca tranzitia energetica va avea loc pentru ca „clima o cere, iar realitatea economica o cere”. Buckley a spus ca, in timp ce investitiile Australiei in sector erau in crestere, aceasta a ramas in urma altor tari.
„China a depasit Australia in ceea ce priveste sursele regenerabile. Investeste aproape un trilion de dolari australieni (671 de miliarde de dolari) pe an in tehnologie curata”, a spus el.
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Jurnalistul si scriitorul Nestor Rates, personalitate marcanta a exilului romanesc si o voce neobosita a…
Catalin Stoica, profesor de sociologie la SNSPA, afirma ca agregarea a noua sondaje publicate dupa…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat marti, intr- conferinta de presa sustinuta la Turnu Magurele,…
Circulatia a fost reluata pe sensul Tulcea-Braila al podului suspendat peste Dunare, cunoscut ca „Golden…
Prin anii 2000, imediat dupa deceniul pierdut din cauza lui Iliescu si Hrebenciuc, in Romania…