Premiera istorica, un fost presedinte al Taiwanului va vizita China. Politicianul continua sa joace un rol important in politica taiwaneza
Fostul presedinte taiwanez Ma Ying-jeou va vizita China in aceasta luna, a anuntat duminica biroul sau, fiind prima vizita a unui fost sau actual lider taiwanez de cand guvernul invins al Republicii Chineze a fugit pe insula in 1949, informeaza Reuters.
Calatoria va avea loc intr-un moment de tensiuni sporite intre Beijing si Taipei, in conditiile in care China isi mentine presiunea militara si politica pentru a incerca sa determine Taiwanul sa accepte suveranitatea chineza.
Ma, care ramane un membru de rang inalt al partidului de opozitie Kuomintang (KMT) din Taiwan, a avut o intalnire istorica cu presedintele chinez Xi Jinping in Singapore la sfarsitul anului 2015, cu putin timp inainte ca actualul presedinte taiwanez Tsai Ing-wen sa fie ales.
Biroul lui Ma a precizat ca acesta va vizita China in perioada 27 martie – 7 aprilie si va merge in orasele Nanjing, Wuhan, Changsha, Chongqing si Shanghai.
El se va intalni cu studenti si va vizita situri legate de cel de-Al Doilea Razboi Mondial si de conflictul Chinei cu Japonia, precum si cele legate de revolutia din 1911, care a rasturnat ultimul imparat chinez si a inaugurat Republica Chineza, a precizat biroul sau.
Republica Populara Chineza ramane denumirea oficiala a Taiwanului.
Ma nu a precizat daca se va intalni cu oficiali sau lideri chinezi, inclusiv daca se va intalni cu Xi.
KMT, care in mod traditional favorizeaza legaturi stranse cu China, dar neaga cu tarie ca ar fi pro-Beijing, si-a intensificat angajamentul cu China de cand atat China, cat si Taiwanul au relaxat restrictiile de calatorie legate de COVID.
Luna trecuta, vicepresedintele KMT, Andrew Hsia, a vizitat Beijingul si s-a intalnit cu liderul principal al Partidului Comunist, Wang Huning.
Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare in Taiwan, a profitat de calatoria lui Hsia in China pentru a ataca KMT, pe care l-a acuzat ca este prea apropiat de Beijing si ca vrea sa vanda Taiwanul, si l-a criticat pe Hsia pentru ca a mers sa „le faca curte comunistilor”.
KMT sustine ca este important sa se mentina deschise liniile de comunicare cu China, mai ales avand in vedere tensiunile actuale.
China a respins apelurile repetate ale lui Tsai pentru discutii, considerand-o o separatista.
Ea spune ca doar poporul taiwanez isi poate decide viitorul si respinge pretentiile de suveranitate ale Chinei.