Parlamentul Uniunii Europene a aprobat miercuri primul set major din lume de reguli de baza de reglementare pentru inteligenta artificiala, aflata in fruntea investitiilor in tehnologie, relateaza CNBC.
UE a mediat un consens politic provizoriu la inceputul lunii decembrie, iar acesta a fost apoi aprobat in sesiunea de miercuri a Parlamentului, cu 523 de voturi pentru, 46 impotriva si 49 de voturi neexprimate.
„Europa este ACUM un etalon global in domeniul inteligentei artificiale”, a scris pe X Thierry Breton, comisarul european pentru piata interna.
Presedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a descris actul ca fiind deschizator de drumuri, spunand ca va permite inovatia, protejand in acelasi timp drepturile fundamentale.
„Inteligenta artificiala face deja parte din viata noastra de zi cu zi. Acum, ea va face parte si din legislatia noastra”, a scris ea intr-o postare pe retelele de socializare.
Dragos Tudorache, eurodeputatul roman care a supervizat negocierile UE pentru acest acord, a salutat votul, dar a remarcat ca obstacolul cel mai mare ramane implementarea.
Nascuta in 2021, legea UE privind IA imparte tehnologia in categorii de risc, de la „inacceptabil” – care ar duce la interzicerea tehnologiei – la pericol ridicat, mediu si scazut.
Unele tari ale UE au sustinut anterior autoreglementarea in detrimentul restrictiilor guvernamentale, pe fondul ingrijorarilor ca o reglementare sufocanta ar putea crea obstacole in calea progresului Europei in competitia cu companiile chineze si americane din sectorul tehnologic.
UE s-a straduit sa tina pasul cu impactul evolutiilor tehnologice asupra consumatorilor si cu suprematia pe piata a principalilor jucatori.
Saptamana trecuta, Uniunea a pus in vigoare o legislatie de referinta in domeniul concurentei, menita sa tina in frau gigantii americani. In temeiul Legii privind pietele digitale, UE poate lua masuri impotriva practicilor anticoncurentiale ale marilor companii de tehnologie.
Guvernele se tem de posibilitatea ca deepfakes – forme de inteligenta artificiala care genereaza evenimente false, inclusiv fotografii si videoclipuri – sa fie utilizate in perioada premergatoare unei serii de runde de alegeri globale cheie din acest an.
Unii sustinatori ai IA se autoreglementeaza deja pentru a evita dezinformarea. Marti, Google a anuntat ca va limita tipul de intrebari legate de alegeri care pot fi adresate robotului sau de chat Gemini, precizand ca a implementat deja modificarile in SUA si in India.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…