Premierul belgian si-a prezentat oficial demisia in fata regelui, dupa ce partidul sau flamand libera democrat (Open VLD) a suferit o infrangere grea la alegerile generale de duminica, potrivit The Guardian.
Alexander De Croo va ramane prim-ministru interimar pana cand se va forma o noua coalitie, care implica sapte partide, proces care ar putea dura mai multe luni.
Conform protocolului, el si-a prezentat demisia regelui Filip al Belgiei, luni dimineata, la palatul regal din Bruxelles.
Este posibil ca un nou guvern sa se formeze in jurul Noii Aliante Flamande (N-VA), care l-a invins pe rivalul sau de extrema-dreapta Vlaams Belang, aflat pe locul doi in Flandra, regiunea cheie vorbitoare de olandeza, unde se prevedea ca va fi in topul sondajelor.
„Pentru noi, este o seara deosebit de dificila. Am pierdut. Maine, voi demisiona din functia de prim-ministru”, le-a spus De Croo, vizibil emotionat, suporterilor duminica.
„Necrologurile noastre fusesera scrise, dar am castigat aceste alegeri”, a spus liderul N-VA, Bart De Wever, care ar putea deveni urmatorul prim-ministru al Belgiei.
Traditional, regele alege un negociator pentru a incepe discutiile, iar De Wever este probabil sa fie ales pana la sfarsitul saptamanii, potrivit presei locale.
Dar partidul liberal francofon, Mouvement Reformateur, a fost cel mai mare din Bruxelles si din Valonia francofona, ceea ce va duce la mai multe luni de discutii ale coalitiei.
Rezultatul a venit intr-o zi cu alegeri triple pentru belgieni, care au votat si pentru alegeri regionale si europene, in care extrema dreapta a obtinut victorii importante, au aratat rezultatele preliminare.
Cu mai mult de 90% din voturi numarate, N-VA a avut un avantaj clar fata de Vlaams Belang, partidul lui De Croo, care a coborat pe locul noua, arata rezultatele partiale publicate pe site-ul Ministerului de Interne.
Noua Alianta Flamanda (N-VA) si-a pastrat primul loc, cu 22% din voturi, potrivit rezultatelor provizorii. Vlaams Belang a ajuns pe locul doi, cu 17,5%, inaintea partidului Socialist Vooruit, care a strans aproximativ 10,5% din voturi. Partidul lui
De Croo a reusit mai putin de 7% din voturi, ramanand cu mult in urma extremei stangi.
Nici N-VA, nici Vlaams Belang – care are politici anti-imigranti si vrea sa divizeze Belgia – nu fac parte din coalitia de guvernare formata din sapte partide.
In ciuda faptului ca a obtinut 22% din voturi pentru parlamentul flamand si 14% pentru parlamentul federal, Vlaams Belang parea sa ramana exclus de la putere.
Euroscepticii anti-imigratie au sperat ca o manifestare dominanta ii va vedea ajunsi in guvernul regional, la fel cum a facut-o aliatul Geert Wilders anul trecut in Tarile de Jos.
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Ursii bruni, introdusi in provincia Trentino (Tirolul de Sud, nord-estul Italiei) in urma cu 20…
Intr-un exercitiu militar recent, Statele Unite au testat Cerberus XL C-UAS, un sistem cu senzori…
Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a anuntat duminica rezultatele unui sondaj de opinie "foarte nou" care…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, le-a cerut duminica pesedistilor "sa il retraga la unitate pe Simion":…
Exporturile germane de armament se apropie de un nou record, relateaza televiziunea germana N-TV. De…