Premierul Benjamin Netanyahu si ministrul Apararii, Yoav Gallant, blocati sa ramana impreuna intr-un guvern divizat. Un nou conflict intre cei doi
Confruntarea dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu si ministrul Apararii Yoav Gallant cu privire la razboiul din Gaza este cea mai recenta dintr-o serie care a testat unitatea cabinetului pana la punctul de rupere in ultimele 18 luni, potrivit Reuters.
Netanyahu a spus luni ca cei doi ar putea lucra impreuna „atata timp cat exista incredere”, dar ca toti ministrii au datoria sa se supuna deciziilor cabinetului. „Si acesta este principalul lucru care este acum testat”, a spus el intr-o conferinta de presa.
Premierul a respins apelurile lui Gallant si al altor membri ai securitatii de a accepta retragerea trupelor israeliene din zona de frontiera de sud a Fasiei Gaza ca pret al unui acord de incetare a focului cu gruparea militanta islamista Hamas.
Au izbucnit in mod repetat dispute intre Netanyahu si Gallant, care a ajuns la gradul de general in timpul unei cariere militare de 35 de ani pe care a inceput-o intr-o unitate de comando naval.
Desi este agresiv in chestiunile de securitate, inclusiv cele legate de Hamas, el a fost deschis dispretuitor fata de scopul adesea repetat al lui Netanyahu de „victorie totala” in Gaza, pe care l-a respins drept „prostii”.
Dar geometria intortocheata a politicii israeliene de la inceputul razboiului din Gaza i-a tinut pe cei doi blocati impreuna, impiedicandu-l pe Netanyahu sa-l demita pe Gallant si pe acesta sa isi dea demisia.
Anul trecut, in timpul protestelor din cauza eforturilor lui Netanyahu de a reduce puterile Curtii Supreme, Gallant a rupt randurile si a vorbit impotriva unui plan care, a spus el, provoaca diviziuni sociale atat de profunde incat punea in pericol securitatea nationala.
Netanyahu l-a demis, dar a dat inapoi cand israelienii au iesit in strada intr-una dintre cele mai mari demonstratii din istoria tarii. Gallant, care este in politica de un deceniu, refuza sa plece.
„El crede ca rolul vietii sale este ceea ce face acum, ca ministru al Apararii in ceea ce el crede ca este cel mai important razboi de dupa razboiul de independenta. Nu exista nicio sansa sa plece”, a declarat Gayil Talshir, specialist in politica israeliana la Universitatea Ebraica din Ierusalim, folosind un termen folosit adesea in Israel pentru razboiul arabo-israelian din 1948.
Dezacordul se datoreaza partial structurii coalitiei de dreapta care a fost construita de Netanyahu dupa alegerile din 2022 si depinde de doua partide religioase nationaliste conduse de ministrii de linie dura Bezalel Smotrich si Itamar Ben-Gvir.
Fara sprijinul lor, guvernul ar cadea, asa ca ii lasa liberi sa-si exprime ostilitatea fata de Gallant si fata de altii din cadrul institutiei de aparare pe care ii considera prea blanzi fata de palestinieni, in special fata de Hamas.
Ca masura a tensiunilor din cabinet, la conferinta sa de presa de luni, Netanyahu a aratat ceea ce a spus ca este o nota de politica a unui comandant Hamas gasit de trupele israeliene in Gaza. Unul dintre puncte spunea: „Aplicati presiune psihologica asupra lui Gallant”.
Cele mai recente lupte au loc dupa ce au fost recuperate cadavrele a sase ostatici israelieni impuscati intr-un tunel din sudul Gazei cu cateva ore inainte de a fi gasiti de trupele israeliene.
Descoperirea a declansat demonstratii in masa care cereau un acord pentru ostatici, lucru pe care l-a cerut si Gallant. El a spus ca, desi este prea tarziu pentru ostaticii gasiti in tunel, ceilalti aflati inca in captivitate trebuie sa fie adusi acasa.
La fel ca Netanyahu, cariera lui Gallant a fost marcata de evenimentele din 7 octombrie, cand militanti Hamas inarmati au ucis aproximativ 1.200 de israelieni si straini si au capturat 253 de ostatici intr-un atac asupra comunitatilor din jurul Gazei.
Doua zile mai tarziu, Gallant a spus ca pretul pe care il va plati Gaza „va schimba realitatea pentru generatii” si ca Israelul impune o blocada totala, cu interzicerea importurilor de alimente si combustibili. El a descris inamicii Israelului drept „animale umane”.
De atunci, el a parut mai precaut decat Netanyahu, indemnandu-l sa elaboreze un plan pentru conducerea Gazei dupa razboi si respingand orice sugestie ca armata israeliana ar putea ramane ca putere ocupanta.
Cu fortele israeliene care lupta inca in Gaza, dar in stare de alerta maxima de lupta cu Hezbollah sustinut de Iran in sudul Libanului si puternic implicate impotriva factiunilor palestiniene inarmate din Cisiordania ocupata, comandantii armatei au fost foarte constienti de suprasolicitarea cu care se confrunta soldatii lor.
Ambii se confrunta cu mandate internationale de arestare din cauza campaniei din Gaza – despre care Ministerul Sanatatii din enclava spune ca a ucis peste 40.000 de palestinieni – in urma unei cereri din mai a procurorului Curtii Penale Internationale. Aceasta posibilitate a provocat indignare in Israel, dar problema responsabilitatii pentru esecurile militare si de securitate care au permis atacul din 7 octombrie a stat in spatele unei mari tensiuni din politica israeliana de atunci.
Luna trecuta, Gallant a spus ca atat el, cat si Netanyahu ar trebui investigati, abordand criticile pe scara larga la adresa premierului pentru ca nu si-a asumat responsabilitatea pentru unul dintre cele mai mari dezastre din istoria tarii. Orice astfel de ancheta ar arunca vina pe ministrul Apararii, printre altele.
„El stie ca va trebui sa plece. Vrea sa devina acel ministru al Apararii care a facut granitele mai sigure”, a spus Talshir.