Premierul britanic: „Marea Britanie nu va accepta intoarcerea solicitantilor de azil din Irlanda”. Multi migranti ilegali fug acum din UK in Irlanda pentru a scapa de deportari
Ministrii britanici si irlandezi incearca sa atenueze tensiunile dintre guvernele lor, in conditiile in care Londra refuza sa accepte intoarcerea solicitantilor de azil care sosesc in Irlanda – multi dintre ei se pare ca fug din Marea Britanie de teama de a nu fi deportati in Rwanda, relateaza Euronews.
Guvernul britanic a adoptat recent o lege extrem de controversata, conform careia solicitantii de azil si alte persoane care sosesc in Marea Britanie prin mijloace ilicite, cum ar fi ambarcatiunile mici care traverseaza Canalul Manecii, vor fi deportati in Rwanda pentru a le fi procesate cazurile.
Astazi, oficialii irlandezi sunt asteptati sa discute o legislatie de urgenta pentru o noua politica de „returnare” a migrantilor in Regatul Unit.
Ministrul irlandez al justitiei, Helen McEntee, a afirmat saptamana trecuta ca numarul solicitantilor de azil care trec din Irlanda de Nord in Irlanda este acum „mai mare de 80%”. Ea nu a furnizat cifre exacte.
Premierul irlandez Simon Harris a declarat duminica ca Irlanda nu va „oferi o portita de scapare pentru problemele de migratie ale nimanui altcuiva”, dupa ce unul dintre ministrii sai a declarat ca peste 80% dintre solicitantii de azil care intra in Irlanda vin acum prin granita terestra cu Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit.
Cu toate acestea, Sunak a respins din start aceasta propunere.
„Nu vom accepta returnari din UE prin Irlanda cand UE nu accepta returnari in Franta, de unde vin migrantii ilegali”, a declarat el luni.
Sunak sustine ca cresterea numarului de imigranti care trec in Irlanda din Marea Britanie arata efectul de descurajare dorit al politicii privind transferul in Rwanda, pe care oponentii interni, criticii internationali si organizatiile pentru drepturile omului au criticat-o ca fiind inumana si potential ilegala.
Chris Heaton-Harris, secretarul britanic pentru Irlanda de Nord si vicepremierul irlandez Micheal Martin au incercat sa minimalizeze, in cadrul unei conferinte de presa de luni, orice divergenta legata de problema migrantilor.
Tarile s-au angajat impreuna sa „protejeze zona comuna de calatorie impotriva abuzurilor”, a declarat Heaton-Harris.
Legislatia propusa de guvernul irlandez pentru returnarea solicitantilor de azil in Regatul Unit este un raspuns la o hotarare a Inaltei Curti irlandeze de saptamana trecuta, care a constatat ca desemnarea de catre Irlanda a Regatului Unit ca „tara terta sigura” pentru solicitantii de azil este contrara legislatiei UE.
Politicile irlandeze privind imigratia au devenit mai acerbe in ultimii ani, un aflux de refugiati din Ucraina si din alte parti agravand criza de locuinte la nivel national.
Grupurile de extrema dreapta au exploatat sosirea imigrantilor pentru a galvaniza o miscare mica, dar vocala, care se opune gazduirii strainilor, in special a musulmanilor si a africanilor. Anul trecut, o injunghiere comisa de un barbat de origine algeriana a provocat o revolta in Dublin, socand o tara care nu este obisnuita cu manifestarile de violenta rasista.