Premierul Citu, discurs in limba engleza la Ambasada SUA: „Le-am facut pe toate in SUA – de la spalat vase la a lucra pe Madison nr. 42 in Manhattan”
Premierul Florin Citu a vorbit, in discursul sustinut la receptia oferita joi de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 245-a aniversari a Zilei Independentei, despre crezul sau si anume faptul ca proprietatea privata este sfanta, iar antreprenorii sunt eroii economiei, lucru care ar trebui imbratisat si de Romania, la fel cum au facut Statele Unite, deoarece ar duce la dezvoltarea tarii noastre. Citu si-a sustinut o parte din discurs in limba engleza.
„Am petrecut peste un deceniu in Statele Unite, tanar fiind, dupa comunism, m-am mutat in SUA si am fost la scoala acolo si am avut un serviciu acolo. Le-am facut pe toate – de la spalat vase la a lucra pe Madison nr 42 in Manhattan. Sunt multe lectii pe care le-am invatat cu totii de la SUA, de la istoria ei, pe care ar trebui sa le folosim astazi in Romania. Sper ca experienta mea acolo sa ajute Romania sa se dezvolte pe viitor, dar sunt doua lucruri pe care vreau sa le mentionez: cred ca proprietarea privata este sfanta si ramane baza de dezvoltare a unei democratii. Ar trebuie sa fie o lectie pentru Romania si ar trebui sa adoptam acest crez. In al doilea rand, antrepenorul, oamenii care incearca sa aiba propriile afaceri, incearca si esueaza, incearca din nou, sunt eroii acelor economii si sunt celebrati in SUA si ar trebui sa facem la fel si in Romania. Daca vom face aceste doua lucruri, sunt sigur ca Romania va avea un viitor maret”, a afirmat Florin Citu.
El a vorbit si despre parteneriatul strategic intre Romania si Statele Unite.
„Parteneriatul Strategic dintre Romania si Statele Unite ocupa un loc central in arhitectura politicii externe si de securitate a Romaniei. Este unul dintre cei trei piloni esentiali ai politicii externe a tarii noastre, alaturi de cresterea rolului si importantei Romaniei in cadrul Uniunii Europene si NATO. Parteneriatul nostru are drept fundament solid angajamentul impartasit pentru democratie, statul de drept, respectarea drepturilor omului, dar si vointa de a raspunde provocarilor si amenintarilor comune. Asa cum spunea si domnul presedinte Klaus Iohannis, avem multe de celebrat in plan bilateral anul acesta: un deceniu de la adoptarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si SUA, dar si un deceniu de la semnarea si intrarea in vigoare a Acordului intre Romania si Statele Unite privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania, precum si 5 ani de la operationalizarea sistemului de la Deveselu.
Vom mentine cooperarea strategica dintre Romania si Statele Unite la cel mai inalt nivel, prin fructificarea oportunitatilor ce decurg din viziunea noastra comuna privind dimensiunea de aparare, securitatea energetica, recuperarea economica sustenabila, totodata, consolidarea rezilientei si intarirea relatiilor transatlantice. Dincolo de excelenta noastra cooperare in planul securitatii si importanta cresterii prezentei militare a Statelor Unite in tara noastra, Guvernul Romaniei vizeaza incurajarea si stimularea unei prezente economice americane cat mai consistente in Romania, inclusiv in ceea ce priveste dezvoltarea surselor de energie, inclusiv cea nucleara. Recenta adoptare a legii de ratificare a acordului interguvernamental dintre Romania si SUA privind domeniul nuclear-civil trebuie sa dea semnalul pentru accelerarea configurarii unor proiecte de anvergura, capabile sa ofere o ancora strategica suplimentara relatiei bilaterale.
O importanta similara o acordam infrastructurii de transport care articuleaza regiunea Europei Centrale si de Est, cu impact strategic asupra dezvoltarii economice a regiunii, precum si asupra mobilitatii militare. Aici tin sa mentionez cele doua proiecte majore de interconectare regionala, Rail2Sea si Via Carpathia, promovate de Romania, inclusiv in cadrul Initiativei celor Trei Mari, pentru realizarea carora este esentiala o implicare a SUA, inclusiv financiara. In acest sens, pentru Guvernul pe care il conduc, dezvoltarea consistenta a dimensiunii economice si de investitii a Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA constituie o prioritate majora. Vom face asta prin promovarea unor politici care sa ofere predictibilitate, transparenta si eliminarea birocratiei. Impreuna cu colegii mei din Guvern, suntem angajati intr-un efort colectiv prin care demonstram ca Guvernul Romaniei este un partener de incredere al mediului de afaceri. O astfel de relatie este esentiala pentru realizarea potentialului urias de dezvoltare pe care il are Romania”, a completat prim-ministrul.
Presedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Citu, precum si alti reprezentanti ai Executivului au participat joi la receptia oferita de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 245-a aniversari a Zilei Independentei.