Italia ofera un exemplu Europei, trimitand migranti in tari terte pentru a le procesa cererile de azil, a declarat marti premierul Giorgia Meloni, respingand temerile ca le sunt incalcate drepturile, transmite Reuters.
Un prim grup de 16 imigranti se indreapta spre Albania la bordul unei nave italiene, deoarece planul controversat al lui Meloni de a utiliza un centru in afara granitelor Uniunii Europene pentru a analiza eligibilitatea lor de a intra in Italia intra in vigoare dupa cateva luni de intarziere.
„Este o cale noua, curajoasa, fara precedent, dar care reflecta perfect spiritul european si are toate elementele unui drum care trebuie urmat si de alte natiuni din afara UE”, a declarat Meloni in Camera superioara Senatului.
Italia a spus ca doar barbatii „nevulnerabili” care provin din tari clasificate ca sigure vor fi trimisi in Albania.
Primul grup de migranti, format din 10 bengalezi si sase egipteni, preluati duminica din Marea Mediterana, de pe ambarcatiuni care plecasera din Libia, urmeaza sa soseasca in Albania miercuri.
Pentru ca provin din tari care au fost considerate sigure de Roma, sansele lor de a primi azil sunt extrem de mici, si vor fi repatriati.
Peste un milion de migranti au ajuns in Italia pe apa in ultimii 12 ani. Cei mai multi evadeaza rapid din centrele de primire raspandite in toata tara si fie cauta de lucru in Italia, fie se indreapta spre nordul mai bogat al Europei.
Centrele vor fi operate in conformitate cu legislatia italiana, cu personal si securitate italiana, iar judecatorii vor audia cazurile prin link video de la Roma. Guvernul lui Meloni spera ca amenintarea cu detentia in unitati securizate din Albania va servi drept un factor de descurajare pentru potentialii migranti.
Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile omului spun ca initiativa are ca scop protejarea granitelor, nu a vietilor.
„Planul Italiei si Albaniei este o modalitate de a eluda responsabilitatile in materie de azil. Este inca o incercare de militarizare a granitelor”, a declarat Giorgia Linardi, purtatoare de cuvant a organizatiei de caritate Sea-Watch care efectueaza salvari in Marea Mediterana.
In conformitate cu termenii acordului pe cinci ani cu Albania, pana la 36.000 de migranti pot fi trimisi in natiunea balcanica in fiecare an.
Italia s-a luptat intotdeauna sa convinga tarile sa-si ia inapoi migrantii si nu exista niciun indiciu ca planul Albaniei va facilita repatrieri rapide, deoarece unele tari au limite privind numarul de cetateni pe care ii accepta inapoi.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…