Premierul Keir Starmer semnaleaza ca va lua „decizii nepopulare” pentru a „repara” Marea Britanie

externe

keir starmer

Premierul britanic Keir Starmer a declarat marti ca va trebui sa ia decizii nepopulare, posibil impunerea unor taxe „dureroase” bogatilor si reduceri de cheltuieli pentru a incerca sa remedieze nenumaratele probleme ale Marii Britanii pe care le-a pus pe seama guvernarii gresite a conservatorilor, informeaza Reuters.

Intr-un discurs tinut in gradina de trandafiri de la Downing Street, scena petrecerilor din vremea pandemiei, sub un fost guvern conservator, Starmer a promis ca va pune capat politicii obisnuite, spunandu-le alegatorilor ca este de acord cu ei ca problemele Marii Britanii se vor inrautati inainte de a se imbunatati.

Ales cu o victorie zdrobitoare in iulie, Starmer a promis ca va reconstrui societatea britanica, declarand ca revoltele anti-migranti din aceasta luna au reflectat diviziunile alimentate de ceea ce el a descris drept preferinta conservatorilor pentru populism.

De asemenea, el a dat vina pe guvernul precedent pentru ca a lasat bugetul cu o gaura de 22 de miliarde de lire sterline, lucru neasteptat, care l-a fortat sa ia unele decizii dificile, cum ar fi limitarea platilor de combustibil pentru persoanele in varsta.

Partidul Conservator de opozitie acuza Partidul Laburist al lui Starmer ca prezinta situatia fiscala ca fiind mult mai proasta decat este, astfel incat sa poata majora taxele dupa ce campania de dinainte de alegeri s-a bazat pe promisiunea ca nu vor creste anumite taxe pentru oamenii care muncesc.

Starmer a spus ca planuieste sa se tina de acea promisiune, dar „decizii nepopulare” ar reprezenta o „durere” pe termen scurt pentru binele pe termen lung.

„Va veni un buget in octombrie si va fi dureros. Nu avem alta optiune… Cei cu umerii mai largi ar trebui sa suporte povara mai grea”, a spus el intr-un discurs adresat alegatorilor pe care i-a intalnit in timpul campaniei electorale, referindu-se la o declaratie fiscala scadenta la 30 oct.

„Noi am mostenit nu doar o gaura neagra economica, ci si o gaura neagra a societatii si de aceea trebuie sa luam masuri si sa facem lucrurile diferit. Asta inseamna si sa fim sinceri cu oamenii cu privire la alegerile cu care ne confruntam si la cat de greu va fi acest lucru”, a spus el.

„Sincer, lucrurile se vor inrautati inainte sa ne fie bine”, a spus el audientei formate din ucenici, profesori, asistente, proprietari de mici afaceri si pompieri.

Gradina de trandafiri a aparut in ziare ultima data dupa ce a fost folosita de fostul prim-ministru Boris Johnson si de personalul sau pentru petreceri in timpul izolarii din pandemie, evenimente despre care Starmer a spus ca au spulberat increderea publicului ini politicieni.

Candidatul la conducerea conservatoare, Kemi Badenoch, care este, de asemenea, seful de politici pentru locuinte si comunitati al partidului, a declarat ca discursul s-a bazat pe o „analiza necinstita”. „Adevarul este ca Keir Starmer gestioneaza asteptarile alegatorilor privind un deceniu de declin”, a spus ea intr-un comunicat.

Starmer, un fost director in Parchet, a spus ca nu-i vine sa creada, in calitate de prim-ministru, ca trebuie sa numere locurile de inchisoare disponibile pentru a incerca sa faca fata celor din spatele revoltelor care i-au vizat pe musulmani si pe migranti. „A nu avea suficiente locuri in inchisoare este un esec fundamental. Si oamenii aceia care aruncau cu pietre, incendiau masini, faceau amenintari, nu stiau doar ca sistemul este stricat, ci pariau pe el”, a spus Starmer.

Premierul a spus ca esecul fostului guvern conservator de a aborda problemele si concentrarea sa pe inselatoria populismului au crescut diviziunile in societate, care ar fi avut nevoie de timp pentru a se vindeca.

El a mostenit o economie cu crestere lenta, care abia acum da semne de imbunatatire. Datoria neta a sectorului public este cea mai ridicata de la inceputul anilor 1960, iar povara fiscala este pe cale sa atinga un nivel maxim in ultimii aproape 80 de ani.

Ministrul de Finante, Rachel Reeves, a spus ca deficitul bugetar inseamna ca trebuie sa reduca cheltuielile cu miliarde de lire sterline.

„Cei care au facut mizeria ar trebui sa o si curete”, a spus Starmer, referindu-se la noua capacitate a autoritatilor de reglementare a apei de a aplica amenzi dure companiilor responsabile pentru permiterea deversarii apei uzate in lacuri si rauri.

„Dar la fel ca atunci cand am reactionat la revolte, va trebui sa ma intorc catre tara si sa va cer mult, sa acceptati durerea pe termen scurt pentru un bine pe termen lung, un compromis dificil, dar o solutie autentica”, a adaugat premierul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: