Partidele olandeze de extrema-stanga si de extrema-dreapta l-au criticat pe premierul Mark Rutte pentru ca a anuntat duminica ca tara va furniza Ucrainei avioane de lupta F-16, ocolind parlamentul, a relatat Euractiv preluat de Evropeiska Pravda.
Declaratia lui Rutte a fost facuta in timpul vizitei neasteptate a presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski in Olanda. In iulie, Rutte a subliniat ca demisia cabinetului olandez nu va afecta sprijinul acordat Ucrainei si, prin urmare, participarea Olandei la coalitia pentru furnizarea de avioane de lupta F-16.
Cu toate acestea, potrivit unor deputati, o decizie atat de importanta necesita consultari parlamentare.
„Furnizarea de avioane F-16 Ucrainei este o decizie de mare anvergura care trebuie mai intai discutata cu Camera Reprezentantilor. Mai ales cand guvernul demisioneaza”, a scris pe Twitter deputatul socialist Jasper van Dijk (SP/Stanga Europeana).
Van Dijk a adaugat o serie de intrebari pe care le are pentru Rutte, inclusiv daca avioanele F-16 pot fi folosite pe teritoriul rusesc si cum ar trebui ca aceasta decizie sa previna o noua escaladare a conflictului.
Intre timp, organizatia de extrema dreapta Forumul pentru Democratie (FvD/ID) si-a exprimat ingrijorarea cu privire la potentialul bombardament al instalatiilor rusesti de catre Ucraina.
„Nebunie. Avioane F-16 olandeze in Ucraina pentru a bombarda tinte rusesti. Chiar si acum ca Rutte se retrage, el trage Olanda in razboi. Si poate, pentru ca toate partidele din Camera Reprezentantilor il sustin”, a scris partidul pe Twitter.
Liderul FvD, Thierry Bodet, a facut in repetate randuri declaratii de sustinere a presedintelui rus Vladimir Putin si a agresiunii rusesti in Ucraina. In 2020, el a fost interogat de Serviciul de Informatii Generale si Securitate (AIVD) cu privire la posibila infiltrare a partidului sau de catre oficiali si spioni rusi.
Olanda si-a declarat disponibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de lupta F-16 inca din luna mai, cand a anuntat crearea unei coalitii comune cu Marea Britanie, careia i s-au alaturat ulterior alte cateva tari.
In plus fata de cele 42 de avioane de lupta din Olanda, premierul danez Mette Frederiksen a anuntat ca Danemarca a decis sa transfere 19 avioane de lupta F-16 Ucrainei.
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Gripa australiana H3N2, subtip al virusului gripal sezonier A, a inceput sa se raspandeasca in…
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
O clujeanca a devenit subiectul ironiilor pe retelele de socializare dupa ce a scos la…