Premierul Pedro Sanchez anunta ca Spania va recunoaste Palestina ca stat inainte de luna iulie
Premierul spaniol, Pedro Sanchez, se asteapta ca Spania sa recunoasca Palestina ca stat inainte de luna iulie si este convins ca in lunile urmatoare vor avea loc o serie de evenimente pe scena internationala care vor face ca si alte tari sa recunoasca palestina, relateaza agentia de presa EFE.
Sanchez si-a anuntat planurile privind recunoasterea Palestinei intr-o conversatie informala cu jurnalistii care il insotesc in turneul sau in Orientul Mijlociu, care include vizite in Iordania, Arabia Saudita si Qatar.
Seful guvernului spaniol isi exprimase deja intentia ca Spania sa recunoasca Palestina in actuala legislatura, iar la 22 martie a participat la Bruxelles la o reuniune cu omologii sai din Irlanda (Leo Varadkar), Malta (Robert Abela) si Slovenia (Robert Golob), in cadrul careia acestia s-au angajat sa faca aceasta recunoastere atunci cand „poate aduce o contributie pozitiva si cand circumstantele sunt potrivite”.
Sanchez a precizat acum cand intentioneaza sa faca acest lucru, anuntand ca se va intampla inainte de sfarsitul primului semestru al acestui an.
Aceasta este o decizie care, dupa cum ne-a reamintit, este adoptata de Consiliul de Ministri si nu trebuie sa fie aprobata de Parlament, desi a asigurat ca va informa legislativul.
Obiectivul premierului spaniol este ca recunoasterea sa nu se faca in mod izolat, ci sa existe un grup de tari care sa isi asume aceasta responsabilitate, ceea ce va contribui la rezolvarea conflictului.
In plus, el este convins ca exista o masa critica in Europa care va determina cativa parteneri europeni sa ia aceasta decizie.
In acest sens, Sanchez a amintit ca premierii cu care s-a intalnit la Bruxelles in urma cu zece zile, cei din Malta si Slovenia, reprezinta tari care sunt in prezent membre ale Consiliului de Securitate al ONU.
In ceea ce priveste calatoria sa in regiune, Sanchez a explicat ca scopul este de a afla la fata locului ce cred tarile arabe despre rezolvarea conflictului, ce alternative intentioneaza sa conduca pentru a face acest lucru si in ce masura Spania poate ajuta.
Pozitia pe care o va apara este necesitatea unei incetari a focului pentru a pune capat catastrofei umanitare din Gaza, promovarea unei conferinte de pace care sa faciliteze o solutie cu doua state, sustinerea rolului Agentiei ONU pentru refugiatii palestinieni si solicitarea eliberarii ostaticilor israelieni detinuti de Hamas.