Premierul polonez Donald Tusk intentioneaza sa suspende temporar dreptul la azil

externe

Donald Tusk

Premierul polonez Donald Tusk a anuntat planuri de suspendare temporara a dreptului la azil, ca parte a unei noi strategii pentru combaterea migratiei ilegale, potrivit BBC.

In timpul unui discurs la o intalnire a gruparii sale politice Coalitia Civica de centru-dreapta din Varsovia, Tusk a spus ca traficantii de persoane, ajutati de Belarus si Rusia, abuzeaza de dreptul la azil.

Din 2021, Polonia a inregistrat o crestere uriasa a numarului de persoane, in principal din Orientul Mijlociu, Africa si Asia, care au intrat ilegal in tara din Belarus.

Varsovia a acuzat Belarus si Rusia de „razboi hibrid”, directionand fluxul de migranti catre Uniunea Europeana in incercarea de a destabiliza blocul. Ambele tari neaga acest lucru.

Cand criza migratiei a inceput in august 2021, numai in acea luna, de opt ori mai multi oameni au incercat sa treaca frontiera ilegal decat au incercat sa faca acest lucru in tot anul 2020. Zeci de persoane continua sa incerce sa treaca granita zilnic.

Tusk a spus ca va prezenta noua politica de migratie la o reuniune a guvernului din 15 octombrie.

„Unul dintre elementele strategiei de migratie va fi suspendarea temporara a dreptului la azil. Voi cere acest lucru, voi cere recunoasterea acestei decizii in Europa”, a spus premierul.

Conform dreptului international, tarile sunt obligate sa ofere oamenilor dreptul de a solicita azil. Tusk nu a spus cum va justifica mutarea in fata partenerilor sai din UE.

„Stim foarte bine cum este folosit de Lukasenko, Putin… de catre traficantii de persoane, cum acest drept la azil este folosit exact impotriva esentei dreptului la azil. Polonia trebuie sa decida 100% cine vine in Polonia”, a spus el.

Multi dintre migrantii care trec in tara din Belarus nu raman, ci merg mai departe in Germania. Tendinta a determinat Berlinul sa introduca controale la granita cu Polonia.

Guvernul de coalitie pro-UE al lui Tusk i-a surprins pe multi prin continuarea unei politici de migratie dura, implementata de guvernul anterior, care a autorizat respingeri si a construit un gard de otel de 5,5 metri inaltime de-a lungul a 186 km de granita cu Belarus.

Desi a vorbit dur despre migrantii din tarile din Orientul Mijlociu si din Asia, guvernul condus de lege si justitie a eliberat cel mai mare numar de permise anuale de sedere si de munca din intreaga UE in cea mai mare parte a mandatului sau.

Coalitia lui Tusk a continuat politica de respingere si a reintrodus o zona de excludere pe o parte a granitei. In iulie, dupa moartea unui soldat in varsta de 21 de ani care a fost injunghiat mortal de migranti la granita, guvernul a impins prin parlament dezincriminarea folosirii armelor de foc de catre fortele de securitate pentru autoaparare in anumite circumstante.

Sondajele de opinie sugereaza ca o mare parte a publicului sprijina linia dura, 86% dintre respondenti sustinand folosirea armelor pentru autoaparare de catre serviciile de securitate.

Intr-adevar, ministrul de externe Radoslaw Sikorski a identificat politica dura de migratie a Coalitiei Civice drept un element cheie in succesul sau electoral in octombrie anul trecut.

Grupurile de drepturi si-au exprimat ingrijorarea cu privire la politica de migratie a noului guvern. ONG-urile estimeaza ca peste 130 de migranti au murit de ambele parti ale granitei Belarus cu Polonia, Lituania si Letonia de la inceputul crizei.

„Nu l-am vazut niciodata pe Donald Tusk ca un campion al drepturilor omului, dar acesta este un nou minim. Exista o criza umanitara la granita, dar este si o ruta de migratie deschisa. Trebuie sa gasim un loc pentru o discutie rationala care sa nu fie condusa atat de populist”, a declarat Malgorzata Szuleka, membru al consiliului de administratie al Fundatiei Helsinki pentru Drepturile Omului din Varsovia, pentru BBC.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: