Premierul polonez Donald Tusk spune ca liderii UE l-au criticat pe viitorul sef al NATO, Mark Rutte, dupa ce acesta s-a opus propunerilor de finantare comuna a proiectelor de aparare in bloc

externe

mark rutte, olanda

Premierul olandez Mark Rutte, viitorul secretar general al NATO, a fost criticat de alti lideri ai Uniunii Europene la un summit, pentru opozitia sa fata de finantarea comuna de catre UE a proiectelor de aparare, a declarat vineri prim-ministrul polonez, potrivit Reuters.

Apararea a fost pe primul loc pe ordinea de zi la un summit al Uniunii Europene de la Bruxelles, care a inceput joi, la care a participat si presedintele Volodimir Zelenski.

Liderii au discutat propuneri de finantare comuna a proiectelor de aparare in bloc, dar acestea s-au confruntat cu opozitia lui Rutte si a cancelarului german Olaf Scholz.

Rutte a fost confirmat miercuri ca viitorul sef al NATO si va prelua functia pe 1 octombrie de la norvegianul Jens Stoltenberg, care demisioneaza dupa un deceniu in functie. Rutte a fost un aparator ferm al Ucrainei in razboiul cu Rusia.

„Toata lumea, aproape toata lumea, i-a amintit cu voce tare lui Mark Rutte ca va prelua in curand rolul de secretar general al NATO si ca ar trebui sa faca totul pentru a se asigura ca Europa nu economiseste bani si resurse (de la aparare)”, le-a spus Donald Tusk reporterilor.

„Este o personalitate puternica, un politician cu experienta, dar l-am vazut cum s-a inrosit cand toata lumea i-a spus: „Stai putin, ar trebui sa-i mobilizezi pe toti sa cheltuiasca mai mult, nu mai putin, pentru aparare”.

Rutte a declarat reporterilor in urma summitului ca discutiile privind finantarea apararii au fost „dure”.

„Este clar ca unele tari s-au opus acestei idei, care nu a fost oficial pe masa, dar care s-a vehiculat foarte mult in sala, despre utilizarea euroobligatiunilor pentru cheltuielile de aparare. Nemtii, noi, am fost impotriva, dar am ajuns la concluzii comune”, a spus el.

Tarile de Jos pledeaza de mult timp pentru disciplina fiscala in blocul celor 27 de natiuni si se opune emiterii de datorii comune.
Scholz a spus dupa summit ca Uniunea Europeana nu ar trebui sa fie implicata in finantarea achizitiilor de armament sau a bugetelor nationale de aparare, ci ar trebui sa isi concentreze eforturile pe promovarea unei mai bune coordonari a industriei apararii.

Tusk a spus ca a fost „foarte suparat” de argumentele pe care le-a auzit impotriva finantarii comune a proiectelor de aparare.

Polonia cheltuieste in acest an aproximativ 4% din produsul intern brut (PIB) pentru aparare, cel mai mare procent din NATO.

Polonia, Lituania, Letonia si Estonia au cerut miercuri ca Uniunea Europeana sa construiasca o linie de aparare de-a lungul granitei blocului cu Rusia si Belarus, pentru a proteja UE de amenintarile militare si alte activitati daunatoare ale Moscovei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: