externe

Premierul polonez Donald Tusk spune ca liderii UE l-au criticat pe viitorul sef al NATO, Mark Rutte, dupa ce acesta s-a opus propunerilor de finantare comuna a proiectelor de aparare in bloc

Premierul olandez Mark Rutte, viitorul secretar general al NATO, a fost criticat de alti lideri ai Uniunii Europene la un summit, pentru opozitia sa fata de finantarea comuna de catre UE a proiectelor de aparare, a declarat vineri prim-ministrul polonez, potrivit Reuters.

Apararea a fost pe primul loc pe ordinea de zi la un summit al Uniunii Europene de la Bruxelles, care a inceput joi, la care a participat si presedintele Volodimir Zelenski.

Liderii au discutat propuneri de finantare comuna a proiectelor de aparare in bloc, dar acestea s-au confruntat cu opozitia lui Rutte si a cancelarului german Olaf Scholz.

Rutte a fost confirmat miercuri ca viitorul sef al NATO si va prelua functia pe 1 octombrie de la norvegianul Jens Stoltenberg, care demisioneaza dupa un deceniu in functie. Rutte a fost un aparator ferm al Ucrainei in razboiul cu Rusia.

„Toata lumea, aproape toata lumea, i-a amintit cu voce tare lui Mark Rutte ca va prelua in curand rolul de secretar general al NATO si ca ar trebui sa faca totul pentru a se asigura ca Europa nu economiseste bani si resurse (de la aparare)”, le-a spus Donald Tusk reporterilor.

„Este o personalitate puternica, un politician cu experienta, dar l-am vazut cum s-a inrosit cand toata lumea i-a spus: „Stai putin, ar trebui sa-i mobilizezi pe toti sa cheltuiasca mai mult, nu mai putin, pentru aparare”.

Rutte a declarat reporterilor in urma summitului ca discutiile privind finantarea apararii au fost „dure”.

„Este clar ca unele tari s-au opus acestei idei, care nu a fost oficial pe masa, dar care s-a vehiculat foarte mult in sala, despre utilizarea euroobligatiunilor pentru cheltuielile de aparare. Nemtii, noi, am fost impotriva, dar am ajuns la concluzii comune”, a spus el.

Tarile de Jos pledeaza de mult timp pentru disciplina fiscala in blocul celor 27 de natiuni si se opune emiterii de datorii comune.
Scholz a spus dupa summit ca Uniunea Europeana nu ar trebui sa fie implicata in finantarea achizitiilor de armament sau a bugetelor nationale de aparare, ci ar trebui sa isi concentreze eforturile pe promovarea unei mai bune coordonari a industriei apararii.

Tusk a spus ca a fost „foarte suparat” de argumentele pe care le-a auzit impotriva finantarii comune a proiectelor de aparare.

Polonia cheltuieste in acest an aproximativ 4% din produsul intern brut (PIB) pentru aparare, cel mai mare procent din NATO.

Polonia, Lituania, Letonia si Estonia au cerut miercuri ca Uniunea Europeana sa construiasca o linie de aparare de-a lungul granitei blocului cu Rusia si Belarus, pentru a proteja UE de amenintarile militare si alte activitati daunatoare ale Moscovei.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

SUA au acordat Israelului o asistenta militara in valoare de 6,5 miliarde de dolari, din 7 octombrie 2023, pana acum

SUA au trimis Israelului o mare cantitate de munitii, inclusiv peste 10.000 de bombe distructive…

39 de minute ago

Alec Baldwin nu scapa de procesul pentru omucidere. Actorul risca pana la 18 luni de inchisoare

Un judecator a respins ultima incercare a lui Alec Baldwin de a scapa de judecarea…

O oră ago

Primarul Parisului, Anne Hidalgo il acuza pe Emmanuel Macron: „A stricat petrecerea”

Politico scrie ca primarul Parisului, Anne Hidalgo, il acuza pe presedintele francez, Emmanuel Macron ca…

2 ore ago

Becali, atac violent la adresa Elenei Lasconi, sustine ca o femeie nu are voie sa devina presedinte al Romaniei: „Nu ti-e rusine asa un pic? Esti o femeie”

Afaceristul Gigi Becali, nasul de cununie al Gabrielei Firea, a lansat un violent atac misogin…

11 ore ago