externe

Premierul Poloniei pune la punct Berlinul: „Catre toti initiatorii si patronii Nord Stream 1 si 2. Singurul lucru pe care ar trebui sa il faceti astazi este sa va cereti scuze si sa pastrati tacerea”

Premierul polonez Donald Tusk a reactionat dur la informatiile legate de cine a aruncat in aer conductele Nord Stream in 2022, afirmand ca initiatorii proiectului de gazoduct ar trebui „sa-si ceara scuze si sa taca”. 

Wall Street Journal a relatat joi ca autoritatile ucrainene au fost responsabile pentru aruncarea in aer a conductelor Nord Stream 1 si 2 in septembrie 2022, un act de sabotaj care a taiat Germania de la o sursa cheie de energie si a agravat criza energetica din Europa.

Germania era partener cu Rusia in proiectul conductei. Polonia a declarat de mult timp ca propriile interese de securitate au fost afectate de Nord Stream.

„Catre toti initiatorii si patronii Nord Stream 1 si 2. Singurul lucru pe care ar trebui sa il faceti astazi este sa va cereti scuze si sa pastrati tacerea”, a scris Tusk pe portalul de socializare X.

Tusk a reactionat astfel la o afirmatie a unui fost sef al agentiei germane de informatii externe, BND, August Hanning, care a declarat pentru cotidianul german Die Welt ca atacul asupra conductelor de gaze Nord Stream trebuie sa fi avut sprijinul Poloniei. Hanning a declarat ca Germania ar trebui sa ia in considerare solicitarea de despagubiri din partea Poloniei si a Ucrainei.

Proiectul Nord Stream, cu cele doua conducte create pentru a transporta gaze din Rusia in Europa de-a lungul fundului Marii Baltice, a continuat in ciuda opozitiei Poloniei, a SUA si a Ucrainei.

Acestea au permis Rusiei sa trimita gaz direct in Europa de Vest, ocolind Polonia si Ucraina. Avand in vedere ca, anterior, tot gazul trecea pe uscat, Varsovia si Kievul se temeau sa piarda sume uriase din taxele de tranzit si din influenta politica pe care o avea controlul transporturilor de gaz.

Nord Stream 1 a fost finalizat si a intrat in functiune in 2011. Nord Stream 2 a fost finalizat abia in toamna anului 2021 – dar nu a devenit niciodata operational din cauza invaziei la scara larga a Ucrainei de catre Rusia in februarie 2022.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Cum au fost detonate pagerele, peste 2.800 de membri Hezbollah au fost raniti in Liban si Siria. S-au inregistrat si mai multe decese

O serie de explozii simultane ale unor pagere in Liban au ucis marti opt persoane…

3 ore ago

Hezbollah promite ca va pedepsi Israelul dupa exploziile pagerelor

Grupul militant Hezbollah a promis ca va raspunde Israelului pe masura dupa ce l-a acuzat…

4 ore ago

Regele Tarilor de Jos promite o politica de azil „mai stricta”

Tarile de Jos vor aplica o politica de azil „mai rapida, mai stricta si mai…

4 ore ago

Armata israeliana ar recruta solicitanti de azil africani pentru razboiul din Gaza in schimbul acordarii rezidentei permanente

Pentru razboiul din Gaza, guvernul israelian ar recruta solicitanti de azil africani, in schimbul acordarii…

4 ore ago

Dupa Europa Centrala, Italia se pregateste de furtuni intense

Furtunile intense care au lovit Europa Centrala ajung acum in Italia, unde au fost emise…

4 ore ago