Premierul Poloniei: „Situatia din Ucraina este critica. Deznodamantul razboiului s-ar putea decide in urmatoarele saptamani”
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri ca in Ucraina „situatia pe front este critica” si saptamanile urmatoare „ar putea sa decida deznodamantul razboiului” provocat de invazia rusa, dar Polonia nu are posibilitatea de a oferi Ucrainei din sistemele sale antiaeriene Patriot, transmite agentia EFE.
El a facut aceasta declaratie la o conferinta de presa in avionul cu care se intorcea la Varsovia de la summitul european desfasurat la Bruxelles. Concluziile acestui summit cuprind o dispozitie prin care statelor UE li se solicita „sa ia masuri pentru a garanta securitatea spatiului aerian ucrainean”, a mentionat Tusk.
Rusia si-a intensificat atacurile aeriene cu bombe ghidate asupra pozitiilor ucrainene pe linia frontului, iar in spatele frontului bombardamentele asupra centralelor electrice, distrugand inclusiv o mare termocentrala in apropiere de Kiev, astfel ca presedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere insistent noi sisteme antiaeriene, in special sisteme Patriot, dar si noi rachete pentru a completa munitia consumata prin folosirea lansatoarelor deja primite.
Germania a anuntat ca va oferi Ucrainei inca un sistem antiaerian Patriot, dar premierul polonez a subliniat ca si alte state trebuie sa contribuie la aceasta initiativa, la care Polonia insa nu poate participa. „Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi in acest moment”, a explicat Donald Tusk. „Nimeni nu se asteapta la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (…), toti inteleg ca trebuie sa ne protejam propriul nostru spatiu aerian, inclusiv in incidentele legate de rachetele rusesti”, a argumentat premierul polonez.
Pe de alta parte, Tusk a estimat ca „inca exista un semn de intrebare asupra ajutorului de 60 de miliarde de dolari pe care americanii ar trebui sa-l aprobe in zilele urmatoare pentru a sprijini Ucraina”, referire la proiectul de lege ce ar urma sa fie votat sambata de Camera Reprezentantilor a SUA si care prevede un ajutor militar si financiar pentru Kiev de 60,84 de miliarde de dolari. Cerut de presedintele democrat Joe Biden inca de anul trecut, intr-un pachet comun ce includea si asistenta pentru Israel si Taiwan, acest ajutor a fost pana in prezent blocat de republicani in urme unei dispute de politica interna cu democratii privind migratia, aminteste Agerpres.
In cele din urma, presedintele Camerei Reprezentantilor a SUA, republicanul Mike Johnson, cel care a blocat proiectul cerut de Biden prin refuzul de a-l supune votului Camerei, dupa ce proiectul trecuse in februarie de votul Senatului, a prezentat miercuri un pachet legislativ de ajutor extern in valoare de circa 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului si Taiwanului, dupa trei zile de presiuni exercitate asupra sa in urma atacului Iranului asupra Israelului.
Oprirea ajutorului militar american in urma blocajului din Congresul SUA a diminuat resursele de munitii ale armatei ucrainene. Atat presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cat si comandantul-sef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, au recunoscut saptamana aceasta ca situatia trupelor ucrainene s-a deteriorat pe frontul de est, in parte ca urmare a superioritatii artileriei ruse.
Presedintele Zelenski a vizitat vineri, in regiunea Donetk unitatile angajate in apararea orasului Ceasov Iar, pe care trupele ruse incearca sa-l ocupe, obiectivul Moscovei fiind ca acest lucru sa se intample inainte de 9 mai, cand Rusia aniverseaza victoria impotriva Germaniei naziste.