Premierul slovac Robert Fico vrea sa „restabileasca relatiile” cu Kremlinul dupa incheierea razboiului din Ucraina: „Uniunea Europeana are nevoie de Rusia”
Premierul slovac Robert Fico a declarat ca intentioneaza sa reia „relatiile economice si standard” cu Rusia dupa incheierea razboiului Moscovei impotriva Ucrainei, a raportat radiodifuzorul national slovac RTVS, citat de Kyiv Independent.
La fel ca omologul sau maghiar Viktor Orban, Fico a criticat constant ajutorul militar occidental pentru Ucraina si sanctiunile impotriva Rusiei.
„Daca razboiul se incheie in timpul mandatului meu, voi face tot posibilul pentru a restabili relatiile economice si standard cu Rusia”, a declarat Fico jurnalistilor.
„Uniunea Europeana are nevoie de Rusia, iar Rusia are nevoie de Uniunea Europeana. Relatiile prietenoase cu Ucraina vor fi (de asemenea) foarte importante pentru noi”, a adaugat el.
Fico a intrat in functie in toamna anului 2023, dupa ce a castigat alegerile parlamentare slovace pe o platforma populista, sceptica fata de Ucraina. Se asteapta ca mandatul sau sa se incheie in 2027.
In ciuda retoricii sale controversate, prim-ministrul slovac a evitat adesea sa contravina consensului UE in masuri practice, lucru pentru care Budapesta este renumita.
In timp ce promitea ca Slovacia nu va furniza Ucrainei „nici macar un singur glont”, Fico a permis continuarea vanzarilor militare comerciale catre Kiev.
Premierul slovac si-a exprimat, de asemenea, speranta ca Ucraina va ramane o tara de tranzit pentru exporturile rusesti care se indreapta spre Europa.
Desi Ucraina a fost un nod-cheie pentru gazul rusesc care ajunge in UE, contractul sau cu Gazprom din Rusia va expira la sfarsitul anului 2024 si nu exista planuri de prelungire a acestuia.
Slovacia continua, de asemenea, sa cumpere petrol rusesc care circula prin conducta Drujba, care duce tot in Ucraina. Bratislava a fost una dintre putinele capitale carora li s-a acordat permisiunea de a continua sa cumpere petrol rusesc prin oleoduct, in contextul unui efort la nivelul UE de a renunta la importurile rusesti.
A aparut un conflict intre Slovacia si Ungaria, pe de o parte, si Ucraina, pe de alta parte, dupa ce Kievul a interzis tranzitul petrolului Lukoil sanctionat prin teritoriul sau.