Ministrul Culturii de la Bratislava si-a depus demisia din functie, miercuri, declarand ca nu isi poate imagina sa mai continue la sefia institutiei pe fondul unui asemenea eveniment tragic – asasinarea jurnalistului de investigatie Jan Kuciak si a logodnicei sale, Martina Kusnirova.
Marek Madaric, ministrul Culturii din partea partidului aflat la guvernare, SMER, a declarat intr-o conferinta de presa ca „este o decizie personala”, scrie publicatia The Slovak Spectator. „Ca ministru al Culturii, nu ma pot impaca cu faptul ca un jurnalist a fost ucis in timpul mandatului meu”, a adaugat politicianul.
Maradic a inaintat demisia premierului Robert Fico.
SMER facea obiectul uneia dintre investigatiile tanarui jurnalist Jan Kuciak, in varsta de 27 de ani, despre conexiunile de coruptie dintre lumea afacerilor si politicieni din cadrul acestui partid.
Marek Madaric a precizat ca va ramane in continuare membru SMER.
In ceea ce priveste o alta investigatie la care lucra Jan Kuciak, referitoare la o posibila legatura intre consiliera premierului Fisco, Maria Troskova, si clanul mafiotic `Ndrangheta, politicianul a facut urmatorul comentariu: „Cu siguranta, informatia despre o posibila penetrare a crimei organizate in randul politicienilor si in institutiile statului este una foarte grava”.
Premierul slovac Robert Fico ofera o recompensa de 1,2 milioane de euro pentru orice poate oferi o informatie relevanta care ar putea duce la elucidarea asasinarii jurnalistului de investigatii Jan Kuciak si a logodnicei sale.
Marti, in timpul unei conferinte de presa, seful Executivului de la Bratislava a aparut langa o masa rococo pe care se aflau pachetele cu banii de recompensa, legate cu o funie neagra.
Politia slovaca a declarat luni ca, probabil, Kuciak a fost ucis la comanda din cauza anchetei sale privind cazuri de coruptie la nivel inalt.
Jan Kuciak, care lucra de trei ani pentru publicatia online Aktuality.sk, parte a grupului media germano-elvetian Ringier Axel Springer, ancheta cazuri de fraude fiscale in randul oamenilor de afaceri avand conexiuni cu partidul de guvernamant de la Bratislava si cu alti politicieni.
Kuciak si logodnica sa au fost gasiti impuscati mortal in locuinta barbatului din Velka Maca, la 65 de kilometri est de capitala Bratislava.
„Conform informatiilor de care dispunem, se pare ca versiunea cea mai probabila este aceea ca motivul crimei ar avea legatura cu munca de investigatie a jurnalistului”, a declarat seful politiei slovace Tibor Gaspar in cadrul unei conferinte de presa televizate.
Axel Springer a condamnat „asasinarea cruda” a jurnalistului sau si oficiali slovaci au promis sa-i aduca pe cei responsabili pentru aceste crime in fata justitiei.
„In cazul in care aceasta crima a fost o incercare de a descuraja o companie media independenta precum Ringier Axel Springer Slovakia sa dezvaluie eventuale infractiuni, vom folosi acest lucru ca o oportunitate pentru a fi mai consecventi in misiunea noastra jurnalistica”, a afirmat Axel Springer intr-un comunicat comun cu Ringier AG, Ringier Axel Springer Slovakia si Ringier Axel Springer Media AG.
In ultima sa ancheta pentru Aktuality, datata 9 februarie, Jan Kuciak cerceta noi tranzactii suspecte conduse de firme avand legatura cu omul de afaceri Marian Kocner si o posibila evaziune fiscala avand legatura cu un complex de apartamente de lux din Bratislava care s-a aflat in mijlocul unui scandal politic anul trecut. Omul de afaceri Marian Kocner nu a putut fi contactat pentru declaratii.
Cazul legat de aceste apartamente de lux a generat proteste in masa anul trecut in care s-a cerut demisia ministrului de interne Robert Kalinak pentru relatiile sale de afaceri cu dezvoltatorul imobiliar Ladislav Basternak, care a facut obiectul unei anchete cu privire la evaziune fiscala. Ambii au negat orice fel de act infractional.
Insa nu doar aceste doua fire investigative sunt legate de numele jurnalistului. In ultimele luni, Kuciak descoperise o pista periculoasa care ducea spre legaturile dintre clanul mafiotic italian `Ndrangheta si consiliera premierului slovac Robert Fico, Maria Troskova.
In 2011, Troskova lucra pentru un cunoscut mogul slovac si personaj politic influent, Pavol Rusko.
La acea data, Maria Troskova a facut cunostinta cu un om de afaceri din cercul lui Rusko, un italian cu active in domeniul parcurilor fotovoltaice din Slovacia, Antonio Vadala.
In jurul numelui lui Vadala exista nu mai putin de 32 de companii inregistrate in Slovacia la care italianul ar detine active financiare.
Un barbat cu acelasi nume apare, insa, si pe un mandat de arestare cu referire la sindicatul crimei `Ndrangheta.
„Sunt socat de oribila veste a asasinarii lui Jan Kuciak si a logodnicei sale. Condamn acest act las. Asasinarea sau intimidarea unor jurnalisti nu au ce sa caute in Europa si nici in democratie”, a scris pe Twitter presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…