Istoricul economic american Claudia Goldin a fost desemnat luni laureat al Premiului Nobel pentru Stiinte Economice pentru cercetarile sale privind rolul femeilor pe piata muncii de-a lungul secolelor si cauzele diferentelor salariale persistente dintre barbati si femei, relateaza Deutsche Welle.
Este, fara indoiala, cel mai prestigios premiu din domeniul economiei. Pe lista celor 92 de castigatori anteriori ai acestuia se afla unii dintre cei mai influenti si mai cunoscuti economisti ai secolului trecut.
Anul trecut, premiul a fost impartit in mod egal intre trei economisti americani: Ben Bernanke, Douglas Diamond si Philip Dybvig, pentru cercetarile lor privind bancile si crizele financiare.
Cu toate acestea, premiul nu a fost lipsit de controverse. De la disputa cu privire la validitatea sa ca premiu Nobel in sine, pana la diverse dezacorduri cu privire la unii dintre castigatori, premiul a fost o sursa de dispute considerabile.
Premiile Nobel sunt cinci premii distincte care au fost stabilite in testamentul din 1895 al lui Alfred Nobel, un inginer si inventator suedez cunoscut pentru crearea dinamitei.
Cele cinci premii initiale, in domeniile fizicii, chimiei, fiziologiei sau medicinei, literaturii si pacii, urmeaza sa fie acordate, dupa spusele lui Nobel, „celor care, in cursul anului precedent, au adus cel mai mare beneficiu omenirii”.
Premiul pentru economie a fost adaugat in 1968, la mai bine de 70 de ani de la moartea lui Nobel, de catre banca centrala suedeza. Banca a finantat infiintarea premiului, care este administrat de Fundatia Nobel si acordat „in memoria lui Alfred Nobel”.
Din cauza faptului ca premiul pentru economie nu a facut parte din intentia initiala a lui Nobel, multi critici spun ca nu ar trebui sa fie considerat un Nobel si ca prestigiul sau nu este justificat.
Fundatia Nobel insasi nu ar putea fi mai clara cand afirma ca premiul pentru economie nu este de fapt un premiu Nobel. „Premiul in stiinte economice nu este un premiu Nobel”, se precizeaza pe site-ul oficial al Premiului Nobel.
Unii politicieni suedezi au pledat pentru abolirea premiului, in timp ce unii dintre laureati au declarat ei insisi ca premiul nu ar trebui sa fie acordat. Atunci cand Friedrich Hayek a castigat premiul in 1974, el a spus in discursul sau ca „Premiul Nobel confera unui individ o autoritate pe care in economie niciun om nu ar trebui sa o detina”.
Cine decide cine castiga?
Comitetul pentru Premiul Sveriges Riksbank in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel, format de obicei din cel putin cinci economisti sau profesori, este numit de Academia Regala Suedeza de Stiinte. Sarcina sa este de a analiza nominalizarile si de a propune o lista finala de potentiali castigatori in fiecare an.
Procesul de nominalizare implica trimiterea de catre comitet a unor formulare confidentiale catre „persoanele care sunt competente si calificate sa nominalizeze”, potrivit site-ului oficial.
Informatiile despre cine a nominalizat pe cine nu pot fi facute publice timp de 50 de ani. Decizia finala cu privire la castigatorul premiului este luata de intreaga Academie Regala Suedeza de Stiinte, in urma recomandarilor comitetului.
Incepand cu premiul din 2022, au fost acordate 54 de premii unui numar total de 92 de persoane. Aproape doua treimi – 61 de laureati in total – sunt americani, urmati la distanta de Marea Britanie, Franta, Canada si Norvegia.
Premiile au fost acordate pentru o gama larga de motive, recunoscand mai multe domenii de cercetare si teorie economica.
In 2021, economistul Paul Krugman, care a castigat el insusi premiul in 2008, a scris in The New York Times: „Premiile Nobel pentru economie sunt acordate pentru cercetari pe termen lung, nu pentru rolul economistilor in dezbaterile actuale, asa ca nu au neaparat o mare influenta asupra momentului politic.”
Castigatorul premiului Nobel primeste o medalie de aur, o diploma si un premiu in bani. In acest an, premiile, inclusiv premiul pentru economie, sunt in valoare de 11 milioane de coroane suedeze (948.000 de euro; 1.000.000 de dolari) la fiecare categorie. Exista, de asemenea, garantia aproape certa a unei recunoasteri pe viata.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca, in situatia in care referendumul pe Bucuresti…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…
China a pregatit contramasuri impotriva companiilor americane daca presedintele ales Donald Trump reaprinde razboiul comercial…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…