Presa de la Kiev: „Premiera istorica, in Romania au aterizat doua bombardiere grele B-52 ale US Air Force”. Pe unde au zburat pana sa ajunga in Romania

news

B52

Intr-o premiera istorica pentru operatiunile aeriene ale NATO si o probabila provocare aeriana la adresa Kremlinului, doua bombardiere grele B-52 ale US Air Force a aterizat duminica la Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu din estul Romaniei, relateaza Kyiv Post.

Ruta de zbor urmata de avioanele americane de atac cu raza lunga de actiune a fost paralela cu aproape intreaga frontiera estica a teritoriului NATO, de la Marea Barent, la nord de Finlanda, pana la Marea Neagra.

Desi au ramas in spatiul aerian international, avioanele grele americane au trecut provocator pe langa peninsula Kola, aceasta fiind o baza aeriana uriasa folosita de Rusia pentru lovituri cu bombardiere impotriva Ucrainei.

A fost pentru prima data cand bombardierele grele B-52H au aterizat in Romania, se arata intr-un comunicat al US Air Force. Ultima data cand bombardierele Stratofortress au fost prezente in spatiul aerian din apropierea Marii Negre a fost in august 2023, a aratat o analiza Kyiv Post a inregistrarilor open-source de urmarire a zborurilor.

Duminica, Ministerul rus al Apararii a anuntat ca a lansat avioane de lupta MiG-29 si MiG-31 pentru a intercepta bombardierele americane in spatiul aerian international deasupra Marii Barents. Bombardierele americane s-au indepartat de spatiul aerian rusesc „facand o intoarcere in U departe de frontiera de stat ‘rusa'”, iar interceptoarele rusesti au aterizat fara incidente, se arata in declaratia Kremlinului.

Potrivit platformelor de informatii militare ucrainene, bombardierele americane, odata ajunse in apropiere de Finlanda, au zburat spre nordul peninsulei ruse Kola, un teritoriu care contine instalatii strategice de razboi aerian, radare si aerodromuri militare esentiale pentru Kremlin.

Avioanele americane B-52 au zburat pe o orbita circulara in largul coastei de la principalul centru strategic al Rusiei din regiune, orasul Murmansk, inainte de a se indrepta spre sud, conform rapoartelor respective.

Bombardierele americane cu opt motoare au fost escortate de cel putin doua avioane de vanatoare F-18 ale Fortelor aeriene finlandeze pe parcursul unei calatorii de peste 3.000 de kilometri de-a lungul frontierei estice a NATO. Declaratiile oficiale ale SUA au precizat ca toate aeronavele au urmat traiectoriile de zbor planificate, fara incidente.

Un comunicat al Fortelor Aeriene Finlandeze a precizat ca un zbor de avioane de lupta F-18 va participa pentru prima data la operatiuni de politie aeriana deasupra Romaniei si a Marii Negre, dupa amplasarea la Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu. Pilotii si personalul de la sol care au fost dislocati in Romania fac parte din Aripa Aeriana Karelia a Fortelor Aeriene Finlandeze, se arata in comunicat.

Doua avioane de vanatoare romanesti F-16 s-au alaturat avioanelor americane si finlandeze in a doua jumatate a zborului.

Imaginile oficiale ale US Air Force au aratat bombardierele americane realimentandu-se dupa o intalnire in aer cu un avion cisterna american KC-135 care zbura din Mildenhall AB, Marea Britanie. Alte doua avioane cisterna au sprijinit, de asemenea, operatiunea, a relatat agentia de presa UNIAN.

O aeronava de supraveghere maritima Poseidon a Marinei SUA a aparut in spatiul aerian deasupra estului Romaniei in jurul orei 11:00 a.m. si a zburat dupa un model standard de patrulare pentru restul zilei, au aratat datele de urmarire a zborurilor din surse deschise.

O declaratie a US Air Force a precizat ca avioanele B-52 si echipajele lor sunt detasate de la 2nd Bomb Wing, Barksdale Air Force Base, Louisiana, si vor zbura de la baza aeriana Mihail Kogalniceanu pentru un exercitiu de antrenament numit Bomber Task Force 24-4.

„Este vital sa fim pregatiti sa livram o gama de capabilitati durabile de la distante mari”, a declarat Gen. James Hecker, comandantul USAFE-AFAFRICA. „Prin eforturile de colaborare cu aliatii nostri, SUA permite fortelor noastre sa combata amenintarile actuale si viitoare.”

B-52H este un avion din epoca Razboiului Rece, conceput initial pentru a arunca bombe asupra tintelor strategice. Pentagonul a modernizat continuu aeronava, pe care pilotii sai o numesc in mod obisnuit „BUFF” (un acronim care inseamna uneori „Big, Ugly, Flying Fellow”) cu armament si avionica moderne.

Candva un aerodrom militar utilizat rar intr-o regiune indepartata a NATO, Mihail Kogalniceanu din Romania a fost puternic modernizat in ultimele luni pentru a creste capacitatea de a face fata operatiunilor aeriene intense din regiunea Marii Negre Potrivit informatiilor de presa, locul va deveni in cele din urma cea mai mare baza aeriana a NATO.

Sosirea duminica la Mihail Kogalniceanu a bombardierelor B-52, o aeronava care necesita piste exceptional de lungi si facilitati extinse de sprijin la sol, a fost prima demonstratie ca baza din sud-estul Romaniei poate face fata practic oricarui avion al fortelor aeriene ale NATO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: