Presa internationala anunta ca Romania a picat in urma Bulgariei. Agentiile de presa scot in evidenta „esecul Romaniei”

news

Principalele agentii de presa europene au relatat marti despre raportul Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si despre rezolutia Parlamentului European privind statul de drept in Romania, documente adoptate marti, remarcand semnalul serios transmis astfel autoritatilor romane cu o luna si jumatate inainte de preluarea presedintiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene.

”Raport extrem de negativ al Comisiei, rezolutie severa a eurodeputatilor: Bucurestiul, care va prelua in ianuarie presedintia prin rotatie a Consiliului UE, se afla sub focul criticilor europene pentru reforme acuzate ca aduc atingere independentei justitiei”, comenteaza AFP.

Pentru UE, legile votate pana in prezent nu raspund nevoilor Romaniei in materie de lupta contra coruptiei si de respectare a independentei justitiei, ba dimpotriva, adauga agentia de presa franceza. Cu cateva ore inainte, Parlamentul European a adoptat o rezolutie care exprima „profunda preocupare” a eurodeputatilor fata de reforma legislatiei judiciare si penale din Romania si condamna ”interventia violenta si disproportionata a fortelor de politie in timpul protestelor de la Bucuresti” din luna august.

Agentia Reuters noteaza ca Uniunea Europeana a cautat marti sa sporeasca presiunea asupra Romaniei pentru a-si ”ingheta controversatele reforme din justitie si a preveni orice masuri indepartate de valorile democratice in contextul in care Bucurestiul se pregateste sa preia presedintia” semestriala a Consiliului UE. Sursa citata aminteste de clasamentul realizat de Transparency International in care Romania este considerata una dintre cele mai corupte tari din UE si remarca faptul ca tara face obiectul unei monitorizari (MCV) inca de la aderarea sa la blocul comunitar, in 2007.

La randul sau, DPA mentioneaza ca esecul Romaniei in a-si respecta angajamentele privind statul de drept ii pericliteaza capacitatea de a adera la spatiul european de libera circulatie Schengen. Agentia germana de presa evidentiaza, in schimb, ca raportul Comisiei Europene in cazul Bulgariei retine ‘progresul constant’ in combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate. In aceeasi relatare, DPA tine sa remarce ca in discursul rostit marti in plenul Parlamentului European, cancelarul german Angela Merkel a avertizat ca sunt in joc valorile democratice ale statului de drept si le-a cerut statelor membre UE sa le apere cu vigilenta. Ea nu a mentionat insa numele vreunei tari. ”Cei care submineaza statul de drept in tara lor, cei care taie drepturile opozitiei si societatii civile, cei care limiteaza libertatea presei pun in pericol statul de drept nu doar in propria tara, ci ameninta statul de drept pentru noi toti in Europa”, a spus sefa executivului german in fata eurodeputatilor reuniti la Strasbourg.

Comisia Europeana (CE) a recomandat marti Romaniei, in raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, sa suspende imediat punerea in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare si sa le revizuiasca tinand seama pe deplin de recomandarile formulate in cadrul MCV, cat si de cele formulate de Comisia de la Venetia si de Grupul de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO).

De asemenea, Bruxellesul recomanda Romaniei suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si de revocare in curs care vizeaza procurori in functie. Totodata, CE recomanda relansarea procesului de numire a procurorului-sef al DNA care trebuie sa aiba experienta dovedita in domeniul urmaririi penale a infractiunilor de coruptie si un mandat clar pentru ca DNA sa continue efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in cazurile de coruptie. Raportul MCV mai recomanda Consiliului Superior al Magistraturii sa numeasca imediat o echipa interimara de conducere a Inspectiei Judiciare si sa numeasca, in termen de trei luni, prin concurs, o noua conducere a acestei institutii. In plus, CE indeamna la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu functii de conducere pana la intrarea in vigoare a unui nou cadru legislativ, in conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

De asemenea, CE recomanda inghetarea intrarii in vigoare a modificarilor propuse a fi aduse la Codul Penal si Codului de Procedura Penala, precum si relansarea procesului de revizuire a Codului Penal si Codului de Procedura Penala tinand seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE si cu instrumentele internationale in materie de combatere a coruptiei, precum si cu recomandarile formulate in cadrul MCV si cu avizul Comisiei de la Venetia. CE noteaza in concluziile raportului MCV ca intrarea in vigoare a legilor modificate ale justitiei, presiunea la adresa independentei sistemului judiciar, in general, si a Directiei Nationale Anticoruptie, in special, precum si o serie de alte masuri care submineaza eforturile de combatere a coruptiei au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul intrebarii a caracterului lor ireversibil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: