Presedinta Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, socata dupa ce i s-a cerut sa certifice ca un bebelus este sanatos, pentru a putea fi botezat. Reactia Patriarhiei

news

Sandra Alexiu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, afirma ca a primit o solicitare pentru a elibera o adeverinta ca un bebelus este sanatos, pentru a putea fi botezat.

”Cand credeam ca le-am vazut pe toate, primesc solicitare de adeverinta ca un sugar e sanatos, ca sa poata fi botezat… Am solicitat suportul legal. Am primit informatia ca asa e legea de la patriarhie si sa fac bine sa respect legea, ca asa fac toti ceilalti medici, nu cracnesc.

Am primit si o adeverinta drept exemplu, drept dovada (lumeasca) de incompatibilitate a legii patriarhiei cu legile celelalte (GDPR). Semnat si cu Doamne ajuta!”, a scris Sandra Alexiu, joi, pe Facebook.

”Mai urmeaza ca parintele sa recomande pacientilor sa se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverintele. Eu acum ce sa fac, sa ii recomand sa schimbe preotul?! Cat e adanc e intiparita in ADN gena birocratiei in tara asta?”, a adaugat presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Reactia Patriarhiei

In urma recentei aparitii a unei „stiri” din care reiesea ca medicii pediatri ar fi, la initiativa „dictatoriala” a Bisericii, somati prin unii preoti si obligati de o asa-zisa lege „facuta” de Patriarhie sa elibereze o adeverinta care sa certifice starea buna de sanatate a copilului ce urmeaza a fi botezat, stire in care se mentiona si revolta unui medic enervat de situatia in sine, e greu sa nu-ti amintesti observatia calma a unuia dintre cei mai lucizi si profunzi ganditori crestini din secolul XX: „Cand intelegem ce au inteles cei ce pareau sa inteleaga, ramanem stupefiati.” (Nicolas Gomez Davila)

Revenind la nelinistitoarea „stire”, NU, nu exista (nici nu ar putea exista) o asemenea obligatie pentru medici. Bunul-simt, grija si responsabilitatea preotilor, parintilor si nasilor, cei care participa concret la evenimentul crucial al botezarii unui copil, constituie singurul subiect real pe aceasta tema.

Pornind insa de la tragedia mortii unui bebelus, survenita dupa un botez oficiat la sfarsitul lunii ianuarie 2021 intr-o biserica din Suceava, tragedie care a scos la lumina lucruri asupra carora trebuie reflectat intens (starea -fragila- de sanatate a pruncului, prejudecata ca pruncii trebuie botezati la o varsta cat mai frageda, luandu-se ca ipotetic reper varsta de 40 de zile, dar ignorandu-se esentialul grad de vigoare a copilasilor si inexistenta presiunii unui termen limita pentru Botez), pornind asadar de la acest caz tragic care a tulburat societatea si a surpat viata unui preot onest care, desi nu a fost gasit vinovat in cadrul cercetarii judiciare declansate de caz, a ramas grav marcat de tragedie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a pronuntat in sedinta sa de lucru din februarie 2021 dupa cum urmeaza:

– inainte de savarsirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligatia de se intalni cu parintii si nasii copilului, intalnire in cadrul careia acestia, dupa consultarea anterioara cu medicul pediatru, sa prezinte in mod onest preotului starea reala de sanatate a copilului si dorinta ca el sa fie botezat.
– in cadrul Facultatilor de Teologie din Patriarhia Romana se va acorda o atentie sporita practicii liturgice referitoare la savarsirea actului intreitei „afundari” din timpul slujbei Botezului, practica liturgica obligatorie pentru studentii teologi din anii terminali ai sectiilor de Teologie Pastorala.
– in fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Romane va fi organizata o consfatuire anuala cu preotii, referitoare la savarsirea corecta a fiecarei Sfinte Taine.
– vor fi sustinute cateheze cu credinciosii privind semnificatia duhovniceasca a Sfintelor Taine.

Este vorba asadar despre o ferma si parinteasca hotarare sinodala care se adreseaza exclusiv parintilor, nasilor si preotului, aceea de a se acorda in mod responsabil maxima atentie starii de sanatate si gradului de vigoare a pruncului care urmeaza sa fie botezat.

Gradul de calitate a transmiterii in spatiul public a unor hotarari esentiale ale Sfantului Sinod depinde inclusiv de gradul de rigoare si claritate al explicarii acestora in eparhiile Patriarhiei Romane, unde ierarhii participanti la sedintele sinodale au onoranta datorie de a se intalni constant si frateste cu preotii aspru confruntati cu probleme si provocari ivite din foarte complicata realitate sociala actuala, preoti trudnic slujitori care au nevoie la randul lor de multiplu si cald sprijin arhipastoresc.

Important, linistitor si eliberator ramane ca intotdeauna adevarul curat, cu bunavointa explicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: