Presedintele AEP, semnal de alarma. Olguta Vasilescu blocheaza in continuare tabletele pentru alegeri, prezidentialele ar putea sa aiba loc fara acest sistem de preventie a fraudelor
Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Florin Mituletu-Buica, avertizeaza ca daca parlamentarii din Comisia Liei Olguta Vasilescu nu permit in scurt timp desigilarea tabletelor, atunci alegerile prezidentiale se vor desfasura fara „acest sistem electronic de preventie a votului multiplu”.
„Nu putem spune cu ce interes au fost sigilate tabletele, dar daca sistemele informatice de monitorizare a procesului de votare si a votului ilegal nu vor fi instalate la timp, aceasta preventie nu va exista. STS nu poate achizitiona alte tablete pentru functionarea noilor prevederi din lege, deoarece implica modificari ale sistemului si nu e timp.
Vreau sa cred ca nu e posibil ca alegerile prezidentiale sa se desfasoare fara acest sistem electronic de preventie a votului multiplu. Daca acele echipamente nu vor fi desigilate saptamana viitoare, atunci ele nu vor putea fi instalate la timp pentru a functiona la alegerile prezidentiale”, a declarat Mituletu-Buica la B1TV.
„Saptamana viitoare ar trebui, in principiu, sa avem echipamentele disponibile. Daca asta nu se va intampla, ca atributie principala a AEP, voi adresa in scris comisiei de control a alegerilor rugamintea sa permita desigilarea acestor echipamente pentru a fi instalate. Exista si o solutie. Se pot lua 10 tablete aleator si pastrate sub sigiliu, ca sa ne asiguram ca nu au fost alterate datele”, a mai spus presedintele AEP.
Expert Forum solicita Comisiei parlamentare de ancheta pentru investigarea eventualelor nereguli si fraude de la alegerile europarlamentare din 26 mai, condusa de Lia Olguta Vasilescu, sa puna fara intarziere toate echipamentele necesare pentru pregatirea scrutinului prezidential la dispozitia STS si AEP, conform reglementarilor in vigoare.
„Semnatarii acestei scrisori au luat act de declaratiile prim-adjunctului directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale si isi exprima ingrijorarea fata de modul in care Comisia parlamentara de ancheta pentru alegerile europarlamentare gestioneaza ancheta privind SIMPV. Solicitam Comisiei urgentarea acestor actiuni si punerea fara intarziere a tuturor echipamentelor necesare pentru pregatirea alegerilor prezidentiale la dispozitia STS si AEP. Avand in vedere ca mai sunt mai putin de doua luni pana la alegerile prezidentiale, iar in acest moment tabletele sunt sigilate, la dispozitia Comisiei, consideram ca incetinirea procesului de investigare poate conduce la blocarea organizarii in mod legal si transparent a alegerilor din luna noiembrie. In acest sens, solicitam Comisiei urgentarea acestor actiuni si punerea fara intarziere a tuturor echipamentelor necesare pentru pregatirea alegerilor prezidentiale la dispozitia STS si AEP, conform reglementarilor in vigoare. Reiteram faptul ca informatiile distribuite in spatiul public conform carora alegerile pot fi fraudate cu ajutorul SIMPV nu sunt justificate, intrucat este un sistem electronic care are scopul de a gestiona fluxul de alegatori in cadrul procesului de votare, de a preveni votul multiplu si de a facilita centralizarea datelor”, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.
Potrivit Expert Forum, procesele verbale au fost intocmite pe baza voturilor exprimate in sectii, iar SIMPV a fost doar un instrument transparent de centralizare a proceselor verbale.
„Partidele politice au avut reprezentanti in birourile electorale in momentul numararii voturilor si centralizarii rezultatelor, fapt care asigura un control asupra modului de prelucrare a acestor informatii. In plus, potrivit raportului de observare publicat de campania FiecareVot, erorile din procesele verbale sunt mai degraba legate de lipsa de intelegere a procedurilor de catre membrii birourilor electorale si nu reprezinta o tentativa organizata de fraudare a alegerilor. In acelasi timp, institutiile implicate in organizarea procesului electoral au adus deja argumente care confirma lipsa unei fraude care ar fi afectat rezultatul. Reamintim ca SIMPV este un instrument esential pentru asigurarea transparentei si increderii publice in procesul electoral”, adauga comunicatul citat.
Pozitia Expert Forum vine dupa ce, marti, prim-adjunctul directorului STS, Ionel-Sorin Balan, a declarat la Comisia de ancheta ca nu a existat niciun angajat al STS care sa opereze tableta sau sa introduca date in sistemul informatic privind prezenta la vot si centralizarea proceselor verbale.
El a adaugat ca utilizarea tabletelor in sectiile de votare nu a ingreunat procesul de votare si nu a marit timpii nici in diaspora, nici in tara.
Sistemele au avut o disponibilitate de functionare de suta la suta, a aratat Balan.