Presedintele Autoritatii Electorale Permanente: Pentru alegeri vor fi alocati timpi diferiti de emisie. Perioada electorala a fost marita de la 75 la 90 de zile

news

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa de la Palatul Victoria, ca pentru alegerile europarlamentare si pentru cele locale din 9 iunie vor fi alocati timpi diferiti de antena.

„(Cheltuielile partidelor, n.r.) sunt separate pentru fiecare tip de alegere. Legea in vigoare astazi prevede un mod in care cheltuielile pentru europarlamentare sunt facute, si ele raman neschimbate, si alt mod, alt nivel de cheltuieli pentru autoritatile locale pe diverse ierarhii, ele raman neschimbate. De asemenea, timpii de antena vor fi separati pentru un tip de alegere si pentru celalalt. Deci nu, nu va fi acelasi timp de antena pentru ambele scrutine”, a spus Grebla, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Victoria.

Presedintele AEP a mai precizat ca ordonanta de urgenta privind organizarea alegerilor din 9 iunie nu restrange „niciun termen, niciun drept”, ci vizeaza extinderea acestora. Astfel, perioada electorala a fost marita de la 75 la 90 de zile.

„Am fost preocupati de cresterea, de marirea gradului in care cetatenii pot sa-si exercite votul, de marirea termenelor in care competitorii electorali pot sa depuna candidaturi. Deci, nu am restrans niciun termen, niciun drept, nicio situatie, ci dimpotriva, am cautat sa le largim”, a spus el.

Toni Grebla a mai precizat ca prin comasarea alegerilor cetatenii vor avea un singur buletin de vot in plus, fata de cele patru, cu candidatii de la alegerile locale. A mentionat de asemenea ca sectiile vor fi deschise pana la ora 22.00, cu posibilitatea prelungirii pana la ora 24.00.

„Am facut si o simulare, dar as vrea sa va spun ca pentru alegerile locale, daca ar fi fost organizate singure, cetateanul ar fi avut patru buletine de vot la indemana. Acum mai are in plus un singur buletin de vot, care este si relativ simplu, pentru ca nu contine decat o lista de candidati pentru fiecare competitor politic. Competitorii probabil vor fi 10, 15, nu-mi dau seama cati vor fi. Deci nu este foarte complicat. In plus, am marit de la 21.00 la 22.00, timpul normal in care se voteaza. Si am dat posibilitatea, tocmai pentru ca unele sectii, unde va fi o aglomeratie mai consistenta, sa poata sa prelungeasca votarea cu inca doua ore, 22.00 pana la 24.00”, a explicat presedintele AEP.

In ce priveste organizarea votului in strainatate, Grebla a precizat ca s-a renuntat la ideea listelor suplimentare „consemnate cu pixul si semnatura alegatorului”, fiind folosita aplicatia SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot).

„Lista suplimentara pentru cetatenii romani rezidenti in strainatate se genereaza electronic si se castiga si timp si acuratete, pentru ca un cetatean care a votat o data in strainatate nu poate sa mai voteze a doua oara la o alta sectie din tara sau din strainatate”, a afirmat Grebla.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: