Presedintele Bulgariei acuza cumpararea de voturi in orasele mici si in cartierele de romi: „Astept reactii din partea Ministerului de Interne si a serviciilor de securitate”
Cumpararea de voturi a fost o preocupare majora in alegerile parlamentare din Bulgaria, presedintele Rumen Radev facand apel la procurori si politie sa raspunda imediat la reclamatiile privind infractiunile electorale, relateaza Euractiv.
„Cum este posibil ca multiplicarea semnalelor si exemplelor de voturi cumparate sa fie vizibile pentru toata lumea, dar sa ramana in afara atentiei institutiilor responsabile?”, a declarat Radev joi.
Presedintele a cerut informatii cu privire la implicarea primarilor si a infractorilor in controlul alegerilor in orasele mici si in cartierele de romi, unde oamenii sunt deosebit de vulnerabili la astfel de influente.
„Care este forta politica si cine este liderul politic care utilizeaza astfel de practici urate? Astept raspunsuri convingatoare din partea guvernului interimar, in special din partea Ministerului de Interne si a serviciilor de securitate”, a spus Radev.
Potrivit acestuia, „cetatenii bulgari au tot dreptul sa stie in interesul cui lucreaza institutiile lor si daca cineva se infiltreaza in Adunarea Nationala prin cumparare de voturi, amenintari si santaj”.
„Democratia nu poate fi nici cumparata, nici fortata”, a adaugat el.
Imediat dupa alegerile parlamentare de duminica, coalitia proeuropeana Continuam schimbarea-Bulgaria democratica (PP-DB), a doua forta politica din tara cu 14,3%, l-a acuzat direct pe Delian Peevski, sanctionat de SUA si Marea Britanie pentru coruptie, de cumparare de voturi pe scara larga.
MRF-Noi inceputuri, formatiunea lui Delian Peevski, a obtinut 11,5% din voturi, cu o prezenta deosebit de puternica in zonele cu etnici turci, in unele orase din nord-vestul Bulgariei, unde nivelul de trai este scazut. PP-DB a comentat ca este imposibil ca Peevski, al carui rating este aproape de zero, sa devina a patra forta politica a tarii fara un vot controlat si cumparat.
Joi, prim-ministrul interimar Dimitar Glavcev a declarat ca politia a facut o treaba buna in organizarea alegerilor.
Inainte de alegeri, coalitia proeuropeana PP-DB a transmis politiei listele intocmite de comunitatea neoficiala de hackeri BG-Elves. Acestea contineau sute de nume de persoane care au organizat cumpararea de voturi in intreaga Bulgarie. Politia a raspuns ca listele includeau persoane care au murit sau care se afla in afara Bulgariei.
Kostadin Kostadinov, liderul partidului radical pro-rus Renasterea, a prezis, de asemenea, ca va exista o cumparare uriasa de voturi.
In cursul zilei de joi, liderul MRF-Noi inceputuri, Delian Peevski, a cerut de asemenea institutiilor sa spuna daca au existat cazuri de voturi cumparate la ultimele alegeri.
„In calitate de lider al MRF, care reprezinta aproape 300.000 de alegatori – bulgari, turci, pomaci si romi, astept raspunsuri convingatoare din partea reprezentantilor guvernului interimar, ai Ministerului de Interne, precum si ai serviciilor de securitate, pentru a informa imediat daca exista cazuri de vot cumparat, de influenta asupra si prin intermediul reprezentantilor autoritatilor locale, care ar trebui investigate cu toata rigoarea legii”, a declarat Peevski.