Presedintele Comisiei Europene: „Este OBLIGATORIU sa primim 160.000 de refugiati”. Amenintari pentru statele care refuza
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat miercuri un apel catre tarile membre ale Uniunii Europene de a ajunge saptamana viitoare la un acord pentru repartizarea a 160.000 de refugiati sositi in Grecia, Italia si Ungaria, transmite AFP.
”Sunt 160.000 de persoane pe care europenii trebuie sa ii primeasca. Acest lucru trebuie facut intr-o maniera obligatorie”, a afirmat Juncker in discursul sau anual privind ‘Starea Uniunii’, prezentat in plenul Parlamentului European, la Strasbourg.
El le-a cerut ministrilor de interne ai statelor membre ale UE, ce se reunesc la Bruxelles pe 14 septembrie, ”sa se puna de acord”.
Seful executivului UE le-a mai solicitat europenilor sa nu faca vreo distinctie in functie de religie intre refugiatii pe care sunt pregatiti sa ii primeasca. ”Nu exista religie, credinta, filosofie atunci cand este vorba despre refugiati. Noi nu facem distinctie”, a sustinut Jean-Claude Juncker in fata europarlamentarilor prezenti la Strasbourg.
Potrivit DPA, Juncker a anuntat cu acelasi prilej ca executivul comunitar va lua ”in zilele urmatoare” masuri contra statelor membre care nu pun in aplicare regulile UE privind azilul. ”Este o chestiune de credibilitate ca statele membre sa implementeze si sa respecte legile europene si internationale convenite”, a spus el, citat de Agerpres.
Cifra de 160.000 de refugiati corespunde suplimentarii propunerii precedente, de repartizarea a 40.000 de refugiati ajunsi pe teritoriul european, cu o noua propunere de urgenta de primire a inca 120.000 de persoane, aflate in prezent in Italia, Grecia si Ungaria.
Dupa repartizarea celor 160.000 de refugiati, prezentata ca o masura de urgenta, Juncker a insistat ca Uniunea Europeana sa puna in practica un mecanism permanent de distribuire a refugiatilor care va permite tratarea mai eficienta a unor crize similare in viitor.
In plus, presedintele CE a dat asigurari ca acordurile Schengen, care gestioneaza libera circulatie in Europa, nu vor fi revizuite in timpul mandatului sau, ce expira in toamna lui 2019.
”Trebuie sa modificam dreptul nostru intern pentru a le permite migrantilor sa lucreze atunci cand vin pe teritoriul UE”, a afirmat seful CE, care a adaugat ca UE trebuie sa puna in practica rapid cai legale de imigratie.
Potrivit noii propuneri a CE, refugiatii ar urma sa fie distribuiti conform unei formule care se bazeaza 40% pe produsul intern brut al tarilor, 40% pe numarul de locuitori, 10% pe rata somajului si 10% pe numarul de refugiati deja aflati in fiecare tara membra inaintea aparitiei crizei din acest an. Noile cote obligatorii plaseaza Germania in prima linie (31.443 refugiati, ceea ce inseamna o cota de 26,2% din cei 120.000 de noi refugiati), urmata de Franta (24.031, o proportie de 20% din cei 120.000 noi refugiati) si Spania (14.931, o cota de 12,4% din noii refugiati), conform unor surse europene.
Italia si Grecia sunt principalele puncte de intrare pentru refugiatii care ajung in UE pe mare, in timp ce Ungaria este principalul punct de intrare pentru cei care ajung pe uscat traversand Balcanii. Ungaria va beneficia, alaturi de Italia si Grecia, de o exceptie de la sistemul de cote obligatorii al CE.
Potrivit datelor publicate recent de ONU, peste 380.000 de migranti si refugiati au sosit in Europa prin traversarea Marii Mediterane incepand din luna ianuarie a acestui an, iar 2.850 au decedat sau au fost dati disparuti.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook