Presedintele croat Zoran Milanovic a afirmat marti ca Finlanda si Suedia nu pot adera la NATO inainte ca legea electorala din Bosnia-Hertegovina sa fie modificata, transmite agentia croata HINA, citata de Agerpres. Milanovic s-a manifestat deja in cadrul NATO ca o portavoce a intereselor Rusiei.
Parlamentul croat ‘nu trebuie sa ratifice aderarea niciunui stat la NATO’ pana la modificarea legii respective, a spus Milanovic pentru presa din tara sa.
Aderarea Finlandei si Suediei poate fi discutata, dar este o ‘o aventura foarte periculoasa’, a adaugat el.
Milanovic a mai spus ca, formal, el nu poate decide de unul singur in ce priveste aderarea celor doua state nordice, pe care insa a numit-o ‘sarlatanism foarte periculos’.
‘Din partea mea, sa le lasam sa se alature NATO… dar, pana cand problema legii electorale in Bosnia-Hertegovina nu va fi rezolvata, pana cand americanii, englezii, germanii, daca pot si vor, nu ii forteaza (pe oficialii bosniaci) sa modifice legea electorala in urmatoarele sase luni si le dau croatilor drepturile lor fundamentale, Saborul (parlamentul croat, n.red.) nu trebuie sa ratifice aderarea nimanui la NATO’, a afirmat Milanovic.
El a adaugat ca ‘suntem intr-o situatie teribila’ pentru ca Bulgaria si Romania nu pot intra in spatiul Schengen, Macedonia de Nord si Albania nu pot incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana, iar Kosovo nu a fost recunoscut, in vreme ce Finlanda ‘se poate alatura NATO peste noapte’.
Noi cerem doar ca Finlanda si Suedia ‘sa le spuna americanilor sa rezolve aceasta’ problema, a spus presedintele croat. ‘In opinia mea, este in interesul national vital al statului croat, al natiunii si poporului croat ca Bosnia si Hertegovina sa fie un stat functional’, a subliniat el.
Milanovic a mai spus ca a ridicat aceasta problema in discutiile cu omologii sai din Franta si Germania, dar ca prim-ministrul Andrej Plenkovic, datorita functiei sale, are mai multe parghii, ‘insa neglijeaza (problema) in mod constient si las’.
Intrebat daca croatii din Bosnia ar trebui sa boicoteze alegerile generale din octombrie daca legea electorala nu va fi modificata, Milanovic a raspuns ca nu stie in acest moment. ‘Mi se pare ca sentimentul printre croatii din Bosnia este ca nu ar trebui sa boicoteze pentru a nu pune in discutie guvernul local’, a aratat el.
Comentand rezultatul scrutinului parlamentar de duminica din Slovenia, Milanovic a declarat ca relatiile bune croato-slovene din ultimii doi ani i s-au datorat si premierului Janez Jansa, invins in alegeri.
Tanja Fajon, despre care media din Slovenia considera ca va fi noul ministru de externe sloven, a fost in trecut impotriva aderarii Croatiei la spatiul Schengen.
‘Daca ei vor sa impiedice Croatia sa intre in Schengen (…) isi vor face rau singuri’, a spus presedintele croat.
Slovenia, daca va avea grija de interesele sale, va cere aderarea Croatiei la Schengen, in caz contrar va trebui sa angajeze inca 20.000 de politisti, a mai spus Milanovic, care are programata o intalnire cu omologul sau sloven Borut Pahor in cursul zilei de marti.
Potrivit lui Milanovic, Croatia era pregatita pentru Schengen inca din 2015, insa a fost ‘o decizie si tortura politica’.
Milanovic a criticat de asemenea faptul ca Bulgaria si Romania nu fac parte inca din spatiul Schengen, desi sunt membre ale UE din 2017.
Incepand de vineri, timp de trei zile, Amsterdam a interzis demonstratiile, dupa ce suporterii israelieni…
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…
Trei adolescenti cu varste intre 16 si 18 ani din Bistrita au fost retinuti pentru…
Soferii a doua TIR-uri implicate, vineri, intr-un accident de circulatie intre localitatile Armenis si Sadova…
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Mai multe tiruri incarcate cu bitum au luat foc si au explodat, vineri seara, in…