Presedintele francez Emmanuel Macron s-a lansat in lupta impotriva „fake news” vehiculate pe internet in „perioade electorale”, intr-un context in care pirateria informatica si-a facut puternic simtita prezenta in campaniile politice peste tot in lume, in ultimele luni, relateaza AFP, citata de Agerpres.
„Ne vom actualiza dispozitivul juridic pentru a proteja viata democratica de aceste stiri false”, a declarat miercuri Macron, anuntand o lege care va obliga platformele online sa dea dovada de mai multa transparenta.
Intr-o aluzie voalata la media ruse RT si Sputnik, pe care le-a mai criticat si in primavara, Macron a denuntat „propaganda de pe retelele sociale” vizand sa „manjeasca un responsabil politic, o personalitate, o figura publica, un ziarist”. Pe Sputnik sunt preluate constant si mesajele politice ale deputatului PSD Liviu Plesoianu.
Citeste si: Propaganda rusa anunta „sustinere totala” pentru „Initiativa Plesoianu” din Parlamentul Romaniei
El a anuntat totodata ca puterile autoritatii de reglementare in audiovizual vor fi sporite „pentru a lupta impotriva oricarei tentative de destabilizare de catre servicii de televiziune controlate sau influentate de state straine”.
Presedintele francez a mai indicat ca, in baza noului proiect de lege, al carui continut urmeaza sa fie prezentat in detaliu in saptamanile urmatoare, „platformele vor avea obligatia de a asigura o transparenta sporita in ce priveste continuturile sponsorizate, cu scopul de a face publica identitatea beneficiarilor, dar si de a limita sumele consacrate acestor continuturi”.
La scurt timp dupa alegerea sa, in mai anul trecut, Emmanuel Macron a acuzat, in cadrul unei conferinte de presa alaturi de omologul sau rus Vladimir Putin, de „propaganda mincinoasa” canalul de informatii RT si agentia de presa publica Sputnik, ambele dispunand si de site-uri in franceza.
Dupa dezvaluirile legate de campania electorala din SUA din 2016, pe care Rusia este acuzata ca a incercat sa o influenteze in favoarea actualului presedinte Donald Trump, problema asa-zisului fenomen „fake news” preocupa toate tarile Uniunii Europene, iar Franta nu va fi primul stat care adopta o lege impotriva acestora. O lege adoptata in Germania permite impunerea de amenzi drastice – de pana la 50 de milioane de euro – retelelor sociale daca nu retrag in cel mai scurt timp informatiile false de pe platformele pe care le gestioneaza.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Visul lui Elon Musk de a transporta oameni pe Marte va deveni o prioritate nationala…
Compania estoniana de armament Frankenburg Technologies va transfera Ucrainei rachete de aparare aeriana pentru testare,…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Un numar record de cetateni nord-coreeni au sosit in Rusia in al treilea trimestru al…