Presedintele Iohannis, la Varsovia: „Am decis sa convoc o sedinta speciala a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii”
Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Varsovia, ca Summitul NATO de la Bruxelles va fi inca o contributie la un viitor mai sigur al statelor membre.
„Summitul NATO va fi inca o contributie la un viitor al nostru mai sigur. La Summitul din Tara Galilor am reactionat prompt si ferm la criza care izbucnise. La Summitul de la Varsovia am adoptat decizii istorice si am avansat procesul de adaptare a NATO. Acum a venit momentul sa continuam sa ne consolidam securitatea. Statele din Formatul Bucuresti 9 au fost beneficiare ale masurilor adoptate si, in egala masura, au contribuit la consolidarea posturii aliate de descurajare si aparare si la sustinerea partenerilor nostri. Trebuie sa valorificam acest moment si sa ne asiguram ca NATO este pregatit si are capacitatea sa isi indeplineasca sarcinile”, a afirmat Iohannis, la prima sesiune plenara a reuniunii la nivel inalt a Formatului Bucuresti 9, care are loc la Palatul Prezidential din capitala Poloniei.
„Am decis sa convoc o sedinta speciala a CSAT dedicata acestui summit”, a precizat Iohannis.
El a aratat ca de la infiintare si pana in prezent Formatul B 9 si-a confirmat eficienta.
Seful statului roman a subliniat ca Summitul NATO trebuie sa reafirme soliditatea Aliantei in ansamblu si pe cea a legaturii transatlantice.
„Impartirea echitabila a responsabilitatilor contribuie la unitatea si solidaritatea aliata si, in egala masura, la o Alianta puternica. Aceasta este abordarea noastra principiala”, a precizat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.
Presedintele a indicat si pasii concreti care ar trebui avuti in vedere. „In primul rand, trebuie sa continuam adaptarea NATO la noul mediu de securitate, care aduce provocari continue. In ce ne priveste, efortul de construire a apararii si descurajarii NATO nu este un capitol incheiat. Inca mai avem de lucrat serios la coerenta si eficienta prezentei noastre inaintate. Trebuie sa ne asiguram ca avem efectivele necesare cu capacitatea de lupta adecvata, impreuna cu structura de comanda si capabilitatile potrivite pentru a descuraja eficient Rusia”, a aratat el.
Iohannis considera ca la Summitul NATO din iulie trebuie sprijinita o abordare unitara a prezentei aliate inaintate pe Flancul Estic.
„In acest sens, ar trebui sa avem cu totii in vedere o planificare unificata a apararii pe Flancul Estic. De asemenea, trebuie sa ramanem vigilenti inclusiv prin intarirea capabilitatilor noastre de avertizare timpurie. Va trebui sa actionam impreuna pentru a implementa pe deplin postura noastra pe absolut toate dimensiunile – terestra, maritima si aeriana – si sa asiguram coerenta sa”, a aratat Klaus Iohannis.
El a subliniat ca statele aliate trebuie sa ramana consecvente abordarii principiale vizand Rusia. In opinia sa, statele partenere trebuie sprijinite sa isi consolideze rezilienta, aratand ca Georgia, Republica Moldova si Ucraina, alaturi de tarile din Balcanii de Vest, sunt intre cele mai vulnerabile la actiunile hibride.
„Ele au nevoie de sprijinul nostru pentru dezvoltarea propriilor capabilitati de a rezista presiunilor externe care urmaresc blocarea propriilor lor aspiratii”, a adaugat Klaus Iohannis.
Seful statului roman a mai spus ca statele participante la Formatul Bucuresti 9 ar trebui sa continue sa incurajeze Georgia, iar in dialogul cu restul aliatilor sa sustina importanta avansarii acestei relatii. In ce priveste Ucraina, el a opinat ca ar trebui consolidata cooperarea practica cu Alianta, respectiv sprijinirea reformelor in toate domeniile.
„Cred ca organizarea, la Summitul de la Bruxelles, a unei reuniuni la nivel inalt cu Georgia si Ucraina, sub forma unei reuniuni privind securitatea regiunii Marii Negre, poate transmite un mesaj puternic de sprijin si solidaritate”, a precizat seful statului roman.
Potrivit acestuia, Summitul NATO de la Bruxelles ar trebui sa duca mai departe Politica Usilor Deschise, el motivand prin faptul ca aceasta a reprezentat o componenta esentiala a contributiei Aliantei la pacea si securitatea Europei.
„NATO ar trebui sa confirme aceasta politica deopotriva prin angajamente si prin actiuni concrete. Pentru statele din Balcanii de Vest perspectivele pot sa arate promitatoare, dar si aici pacea si stabilitatea nu sunt ireversibile. Este nevoie de reforme convingatoare – ele sunt cheia si cel mai bun avocat pentru cele mai avansate dintre statele regiunii care aspira sa devina membre NATO”, a declarat Klaus Iohannis.
Presedintele a afirmat ca angajamentul in sud trebuie sa devina o componenta-cheie a parteneriatului cu Uniunea Europeana, sa fie focalizat pe acei parteneri care au nevoie si solicita sprijinul si sa fie sustinut de resurse adecvate si orientat spre domenii unde NATO aduce o reala valoare adaugata.
Prima sesiune plenara a Formatului B 9 s-a intitulat „Warsaw Plus: bringing the security of NATO’s Eastern Flank to the next level”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android