Presedintele Iohannis va participa la Summitul NATO de la Vilnius
Administratia Prezidentiala a informat vineri ca, la summit, care are loc intr-un moment critic pentru securitatea euroatlantica, in al doilea an de la inceperea agresiunii ruse asupra Ucrainei, liderii aliati vor evalua implementarea deciziilor adoptate la reuniunea de la Madrid din 2022, cand a fost adoptat si Conceptul Strategic in vigoare, cu accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare si aparare. Un obiectiv important vizeaza si sprijinul politic si practic pentru Ucraina, precum si realizarea de progrese concrete in directia aderarii sale la Alianta, anunta Agerpres
„Semnificatia deosebita a acestei reuniuni la varf este generata de faptul ca va reflecta modul in care comunitatea euroatlantica continua sa isi articuleze raspunsul fata de mediul actual de securitate serios afectat de razboiul Rusiei impotriva Ucrainei. Aceasta se refera inclusiv la asigurarea unei prezente Aliate intarite pe Flancul Estic, cu alocari de forte, echipamente si capabilitati. Totodata, cooperarea cu partenerii NATO va fi consolidata inclusiv in privinta dialogului politic”, arata sursa citata.
Programul Summitului va include trei reuniuni la cel mai inalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv in formate cu Ucraina, Uniunea Europeana si partenerii NATO din Indo-Pacific.
* Presedintele Klaus Iohannis va participa, marti, la o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de sefi de stat si de guvern, cu participarea Suediei, ca stat invitat sa adere la NATO. Discutiile se vor concentra pe agenda curenta a Aliantei, inclusiv evaluarea mediului de securitate si aparare marcat de razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, precum si a amenintarilor de securitate care decurg din actiunile ilegale ale Rusiei. Un alt subiect abordat va fi consolidarea in continuare a posturii de descurajare si aparare a NATO, dar si adaptarea si modernizarea Aliantei in contextul de securitate actual. Liderii aliati vor discuta inclusiv despre angajamentul privind cresterea investitiilor in aparare.
* Miercuri, seful statului va fi la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de sefi de stat si de guvern, la care vor participa atat Suedia, in calitate de stat invitat, cat si partenerii din regiunea Indo-Pacificului – Australia, Republica Coreea, Japonia, Noua Zeelanda, precum si presedintele Consiliului European si presedintele Comisiei Europene. Reuniunea va aborda relatiile NATO cu acesti parteneri, precum si provocarile de securitate din regiunea Indo-Pacific.
* Tot miercuri este preconizata participarea presedintelui Klaus Iohannis la prima reuniune a Consiliului NATO – Ucraina la nivel de sefi de stat si de guvern, format nou care are menirea sa consolideze relatia politica NATO – Ucraina, oferind in acelasi timp sprijinul necesar pentru avansarea aspiratiilor euroatlantice ale Ucrainei.
Conform Administratiei Prezidentiale, presedintele Iohannis va sublinia importanta fundamentala a continuarii implementarii deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii aliate de descurajare si aparare pe Flancul Estic, astfel incat sa fie realizata, in mod unitar si coerent, pe intregul Flanc, o veritabila Aparare Inaintata.
„Presedintele Klaus Iohannis va puncta importanta deciziilor reuniunii aliate in ceea ce priveste adoptarea unui pachet de intarire a posturii aliate pe Flancul Estic, pe termen lung, in masura sa ofere tarii noastre un grad superior de securitate si aparare. De asemenea, seful statului va reitera sustinerea robusta pentru Ucraina, inclusiv in ceea ce priveste concretizarea aderarii sale la NATO, precum si pentru partenerii cei mai vulnerabili, in special Republica Moldova. In cadrul summitului, presedintele Romaniei va sustine reflectarea, in documentele si deciziile aliate ce vor fi adoptate, a importantei regiunii Marii Negre pentru securitatea euroatlantica”, mai informa Administratia Prezidentiala.
Potrivit unor surse oficiale, „deciziile adoptate la Vilnius vor fi de natura a asigura Romaniei un nivel superior de protectie si aparare, vor ancora solid tara noastra in arhitectura de descurajare si aparare Aliata si vor demonstra concret caracterul de regiune de importanta strategica pentru Alianta al Marii Negre”.
Pentru postura Aliata pe Flancul Estic si la Marea Neagra, mesajul principal al summitului este acela ca NATO se modernizeaza pentru o noua etapa a apararii colective.
Pentru Romania acest lucru inseamna o descurajare si o aparare multi-domeniu (domeniile operationale sunt integrate, iar apararea aeriana si antiracheta, apararea cibernetica, spatiala, fortele terestre si cele maritime sunt complet interoperabile), o noua generatie de planuri de aparare, un angajament pe termen lung de crestere a investitiilor in aparare, continuarea eforturilor nationale sustinute pentru consolidarea apararii si intaririi contributiilor Romaniei la masurile si activitatile de descurajare si aparare ale Aliantei, la misiunile aliate si la efortul de modernizare a structurilor de comanda si control, crearea in Romania a unui centru de pregatire a pilotilor de avioane F-16, impreuna cu Olanda, o contributie tot mai mare a tarii noastre la dimensiunea cibernetica, au precizat sursele citate.
Sursele oficiale au mentionat si ca in ceea ce priveste continuarea consacrarii regiunii Marii Negre ca fiind de importanta strategica pentru securitatea euroatlantica, Summitul va aduce o consolidare a recunoasterii importantei sale strategice prin decizii concrete. Astfel, pe langa comunicatul final al Summitului, aliatii vor adopta separat decizii importante, precum o evaluare a rezilientei la Marea Neagra, menita a sprijini suplimentar implementarea planurilor de aparare.
„Vorbim, de asemenea, de masuri care sa consolideze protectia infrastructurii submarine si a instalatiilor de exploatare din platoul continental, precum si sporirea securitatii energetice, care vin in contextul preocuparilor si ale Romaniei pentru protejarea acestei infrastructuri. Asadar, umbrela de securitate a NATO devine tot mai consistenta in cazul Romaniei, fiind adaptata nevoilor si intereselor strategice ale tarii noastre”, au aratat sursele citate.
Sursele au informat ca Romania va face pasi inspre alaturarea la Programul privind Securitatea Spatiului Aerian in regiunea Marii Negre, derulat de catre o Agentie NATO.
In seria rezultatelor la Summitul NATO se inscrie si faptul ca, in premiera, in comunicatul reuniunii, sunt apreciate eforturile Republicii Moldova pe drumul integrarii europene. Si tot in premiera, un ministru din Republica Moldova este invitat sa participe la sesiunea ministeriala din cadrul unui Summit al Aliantei.
In relatia cu Ucraina, Summitul va consfinti doua rezultate-cheie, respectiv un pachet politic consistent care va ancora aceasta tara in procesul de aderare euroatlantica si va contribui la integrarea sa politica in Alianta Nord-Atlantica, respectiv un angajament aliat de mentinere a sprijinului practic consolidat pe termen lung.
Summitul de la Vilnius este primul la care Finlanda participa in calitate de membru.
Summitul va valida si dimensiunea globala a Aliantei prin participarea liderilor Japoniei, Coreei de Sud, Australiei si Noii Zeelande.