Presedintele Iranului a anulat in ultimul moment, din motive necunoscute, intalnirea oficiala pe care urma sa o aiba azi cu presedintele turc Erdogan

externe

Recep Erdogan, doliu national, Turcia, Ebrahim Raisi

Presedintele iranian Ebrahim Raisi nu s-a prezentat marti la un summit la Ankara, anuntat anterior de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan in fata jurnalistilor, dar pe care Teheranul insusi nu l-a confirmat oficial, anunta postul de radio RFI.

Confuzia din jurul vizitei lui Raisi subliniaza tensiunile care persista intre cele doua puteri regionale, in pofida opiniilor lor comune cu privire la razboiul dintre Israel si Hamas. Presedintia turca a declarat ca Erdogan nu a avut nicio intalnire planificata pentru marti si nu a explicat daca vizita a fost anulata sau amanata.

Erdogan anuntase insa personal prima vizita oficiala a presedintelui iranian in Turcia in zborul sau de intoarcere de la un summit intre liderii regionali la Riad, la 11 noiembrie, la care a participat si Raisi.

„Presedintele iranian Ebrahim Raisi va veni la noi pe 28 noiembrie”, a declarat atunci Erdogan reporterilor aflati la bordul avionului sau. Vizita a fost, de asemenea, anuntata de mass-media de stat din Turcia si discutata intens la televiziune inca de luni.

Erdogan si Raisi au vorbit la telefon duminica seara, iar diplomatii de rang inalt ai celor doua tari au facut acelasi lucru sambata. Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian si-a exprimat „speranta ca, odata cu continuarea diplomatiei la nivel inalt intre cele doua tari, cele doua parti pot asista la consolidarea si aprofundarea cooperarii reciproce”.

Erdogan a aparut ca unul dintre cei mai vehementi critici ai lumii musulmane fata de atacul Israelului asupra Gaza ca raspuns la atacul militantilor Hamas din 7 octombrie. El a catalogat Israelul drept „stat terorist” si a numit Hamas, sprijinit de Iran, „un grup de eliberare”. Insa analistii considera ca Iranul doreste ca Turcia sa treaca peste retorica si sa intrerupa relatiile comerciale si energetice infloritoare cu Israelul.

„Iranul se asteapta ca Turcia sa puna capat schimburilor comerciale directe si indirecte cu Israelul”, a declarat Hakki Uygur, directorul Centrului de Studii Iraniene din Istanbul.  „Turcia, pe de alta parte, a adoptat o atitudine care se preocupa de separarea problemelor politice si comerciale”.

Iranul si Turcia au o granita comuna de 535 de kilometri si o istorie complexa de relatii economice stranse si opinii opuse cu privire la disputele regionale.

Turcia a sprijinit eforturile rebelilor de a-l rasturna pe presedintele Bashar al-Assad, sustinut de Iran si Rusia, in timpul razboiului civil din Siria.   Sprijinul Ankarei pentru cele doua razboaie victorioase ale Azerbaidjanului impotriva separatistilor armeni din Nagorno-Karabah a creat, de asemenea, o profunda neliniste in Iran.

Teheranul se teme ca revenirea in forta a Azerbaidjanului in regiunea Caucazului ar putea alimenta ambitiile separatiste ale marii minoritati etnice azere din Iran. Iranul este, de asemenea, ingrijorat de o ruta comerciala propusa de-a lungul granitei sale nordice, intre Azerbaidjan si Turcia, care ar putea sa ii complice accesul la Armenia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: