Presedintele Joe Biden analizeaza solicitarea Australiei de a pune capat urmaririi penale a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange
Presedintele Joe Biden a declarat miercuri ca „ia in considerare” o solicitare venita din partea Australiei ca Statele Unite sa puna capat urmaririi penale a fondatorului WikiLeaks , Julian Assange.
„O luam in considerare”, a spus Biden ca raspuns la o intrebare pusa de un reporter in timpul unei intalniri cu premierul japonez Fumio Kishida la Casa Alba.
Assange a fost pus sub acuzare pentru 17 acuzatii de spionaj si o acuzatie de utilizare abuziva a computerului in legatura cu publicarea de catre WikiLeaks a unor dosare clasificate americane.
Procurorii americani au declarat ca acesta a pus vieti in pericol atunci cand a ajutat-o pe Chelsea Manning, analist de informatii al armatei americane, sa obtina ilegal telegrame diplomatice si dosare militare pe care WikiLeaks le-a publicat.
Departamentul de Justitie a refuzat sa comenteze declaratiile lui Biden, transmite postul de televiziune NBC.
Manning a fost condamnata la 35 de ani de inchisoare pentru ca a furnizat informatii clasificate catre WikiLeaks, dar presedintele de atunci, Barack Obama, i-a comutat pedeapsa dupa sapte ani. Ulterior, ea a fost incarcerata pentru ca a refuzat sa coopereze cu marile jurii care investigau documentele.
Assange, cetatean australian, este angajat de peste un deceniu intr-o lupta impotriva eforturilor de extradare a SUA dintr-o inchisoare din Marea Britanie. El a petrecut sapte ani in autoexil in Ambasada Ecuadorului din Londra si ultimii cinci ani in inchisoarea de inalta securitate Belmarsh de la periferia capitalei britanice.
Luna trecuta, Inalta Curte din Londra i-a acordat lui Assange o amanare temporara a extradarii in SUA pentru acuzatiile de spionaj.