Presedintele Klaus Iohannis il pune sever la punct pe Tudorel Toader dupa ce ministrul a sustinut ca Afacerea Belina nu poate fi anchetata de procurori
Presedintele Romaniei sanctioneaza dur atitudinea lui Tudorel Toader in Afacerea Belina, afirmand ca declaratiile sale privind legalitatea adoptarii hotararii de guvern reprezinta o „abordare inadecvata”.
„Domnul ministru Toader a confundat pozitia domniei sale de acum cu pozitia de profesor universitar sau rector pe care a avut-o inainte. Daca vorbim pur teoretic, atunci sigur se poate purta o discutie pe competenta de contencios administrativ, contencios constitutional sau alte chestiuni legate de cine de ce se ocupa in Romania. Este adevarat ca se poate purta aceasta discutie si, daca ar fi sa ramanem in zona pur teoretica, sunt anumite aspecte care pentru multi sunt interesante si importante, dar domnul Toader nu este profesor universitar in momentul acesta, ci ministru al Justitiei. Or, din pozitia de ministru al Justitiei, daca a constatat ca anumite lucruri nu sunt clarificate bine in justitia romaneasca, nu trebuia sa faca afirmatii teoretice, ci trebuia sa vina cu un act care corecta, spre exemplu, Codul de procedura civila. Asadar, abordarea domnului ministru mi se pare inadecvata”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Potrivit presedintelui, cazurile de abuz al procurorilor ar trebui rezolvate prin CSM, care judeca plangerile de acest tip, si prin politica in domeniul Justitiei.
„De aceea am spus ca, daca domnul ministru a constatat ca ceva nu este bine reglementat, trebuia sa vina cu un act care corecteaza aceasta lipsa de reglementare, daca ea in parerea domnului ministru exista”, a afirmat Iohannis.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti ca legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatorul specializat in contencios administrativ si nu de catre procuror.
„De principiu, hotararile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, in ierarhia actelor normative. Hotararile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. In aceasta ipoteza, ca e hotarare de guvern, ca este un ordin de ministru, verificarea legalitatii actelor normative infralegale se realizeaza de catre instanta de contencios administrativ. Stiti ca multe hotarari de guvern au fost atacate la instantele de contencios administrativ spre a se verifica de catre judecator legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, in opinia mea, legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorul, ci o verifica judecatorul specializat in contencios administrativ”, a spus Toader, intrebat cum comenteaza decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotarari de guvern in dosarul „Belina”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.