Presedintele Moldovei stramba din nas fata de perspectiva aderararii la UE: „Nu mai este atat de atractiva ca odinioara”
Actualul sistem al normelor de functionare a lumii se ruineaza, iar noi, reprezentanti ai statelor mici, precum Republica Moldova, nu vedem o alternativa sigura, sustine presedintele Republicii Moldova in discursul sau pentru Forumul Crans Montana, care a fost citit joi, la forumul inceput la Bruxelles, de catre consilierul prezidential pentru politica externa Aureliu Ciocoi, informeaza IPN.md si Radio Chisinau.
Potrivit lui Dodon, nici Uniunea Europeana nu mai este in prezent foarte atractiva, din cauza valurilor de instabilitate cu care se confrunta.
In opinia presedintelui Republicii Moldova, „actualele vremuri sunt unele foarte complicate si, indiferent de continente, riscurile carora suntem expusi sunt identice: probleme demografice, izolationism economic, saracie, terorism”. „In anumite regiuni ale globului oamenii se confrunta cu sfidari serioase la adresa securitatii, cu extinderea fenomenului coruptiei, cu scaderea dramatica a culturii politice”, continua Dodon, citat de Agerpres.
„Se creeaza impresia ca actualul sistem al normelor de functionare a lumii se ruineaza, iar noi, reprezentanti ai statelor mici, precum Republica Moldova, nu vedem o alternativa sigura’, declara Igor Dodon. „Daca odinioara imaginea UE era una foarte atractiva, in special pentru fostele republici sovietice dupa destramarea blocului socialist, garantand stabilitate socio-economica si politica, actualmente si acest aranjament regional se confrunta cu puternice valuri de instabilitate. Pe parcursul a opt ani au avut loc modificari serioase in plan global”, constata presedintele moldovean.
Totodata, afirma Igor Dodon, statele puternic dezvoltate domina substantial tarile in curs de dezvoltare sau pe cele subdezvoltate, iar in acest sens „este relevant cazul Republicii Moldova, care, odata cu semnarea Acordului de liber schimb cu UE, a pierdut accesul pe piata Federatiei Ruse din cauza restrictiilor impuse in mod unilateral de Moscova”.
Presedintele Republicii Moldova sustine ca incearca sa promoveze o politica externa echilibrata, sa mentina si sa aprofundeze relatiile cu UE, dar si sa restabileasca bunele relatii cu Federatia Rusa.
Referitor la solutionarea problemei transnistrene, Dodon considera ca elementul-cheie al reglementarii politice finale si durabile este „neutralitatea recunoscuta international a Republicii Moldova, ceea ce va permite inclusiv retragerea trupelor straine de pe teritoriul tarii”.
Pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon precizeaza ca, din motive tehnice, nu a fost posibila participarea la forum a unei delegatii a Republicii Moldova conduse de presedinte, dar ca acest discurs a fost rostit, in numele sau, de Aureliu Ciocoi in deschiderea forumului.