Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

externe

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA pentru a lovi adanc in teritoriul rus, au declarat trei surse familiare cu chestiunea, fiind o schimbare semnificativa a politicii Washingtonului in conflictul dintre Ucraina si Rusia, conform Reuters.

Ucraina intentioneaza sa efectueze primele atacuri la distanta lunga chiar in zilele urmatoare, au spus sursele, fara a dezvalui detalii din cauza preocuparilor de securitate operationala. Casa Alba a refuzat sa comenteze.

Miscarea Statelor Unite vine cu doar doua luni inainte ca presedintele ales Donald Trump sa isi preia mandatul pe 20 ianuarie, dupa luni de cereri ale presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a i se permite armatei ucrainene sa foloseasca armele americane pentru a lovi tinte militare ruse departe de granita sa.

Schimbarea vine dupa desfasurarea de catre Rusia a trupelor terestre nord-coreene pentru a-si completa propriile forte, o evolutie care a ridicat semne de alarma atat la si Kiev cat si la Washington.

Primele lovituri profunde ar putea fi efectuate folosind rachete ATACMS, care au o raza de actiune de pana la 190 de mile (306 km), potrivit surselor.

In timp ce unii oficiali americani si-au exprimat scepticismul ca permiterea unor lovituri la distanta lunga va schimba traiectoria generala a razboiului, decizia ar putea ajuta Ucraina intr-un moment in care fortele ruse obtin castiguri repetate si ar putea pune Kievul intr-o pozitie mai buna de negociere atunci cand si daca vor avea loc discutii de incetare a focului.

Nu este clar daca Trump va inversa decizia lui Biden atunci cand va prelua mandatul.

Trump a criticat mult timp amploarea ajutorului financiar si militar al SUA pentru Ucraina si a promis ca va pune capat razboiului rapid, fara a explica cum.

Cu toate acestea, chiar unii republicani din Congres l-au indemnat pe Biden sa relaxeze regulile privind modul in care Ucraina poate folosi armele furnizate de SUA.

Un purtator de cuvant al lui Trump nu a raspuns imediat solicitarii Reuters de comentarii. Dar unul dintre cei mai apropiati consilieri de politica externa ai lui Trump, Richard Grenell, a criticat decizia presedintelui ca o „escaladare a razboiului chiar inainte de a-si parasi functia”, a spus Grenell, intr-o postare pe X.

De la victoria lui Trump, din 5 noiembrie, inaltii oficiali ai administratiei Biden au spus in mod repetat ca vor folosi timpul ramas pentru a se asigura ca Ucraina poate lupta eficient anul viitor sau poate negocia pacea cu Rusia dintr-o „pozitie de forta”.

„Eliminarea restrictiilor va permite ucrainenilor sa nu mai lupte cu o mana legata la spate”, a declarat Alex Plitsas, senior la think tank-ul „Consiliul Atlantic”.

„Cu toate acestea, cred ca istoria va spune ca decizia a venit mult prea tarziu. La fel ca ATACMS, HIMARS, Bradley Fighting Vehicles, Abrams Tanks si F-16, toate ar fi fost necesare mult mai devreme”, a adaugat el.

Pana la aceasta ora, ceilalti aliati ai Kievului au furnizat arme, dar cu restrictii privind modul si timpul cand acestea pot fi utilizate spre interiorul Rusiei, din ingrijorarea ca astfel de lovituri ar putea provoca represalii care ar atrage tarile NATO in razboi sau ar putea provoaca chiar un conflict nuclear.

Sikorski (Polonia): „Biden a raspuns intr-o limba pe care o intelege V. Putin”

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a numit insa asemenea aceasta miscare ca fiind un raspuns la implicarea Coreei de Nord.

„Presedintele Biden a raspuns la intrarea trupelor nord-coreene in razboi si la lovitura masiva cu rachete rusesti intr-o limba pe care o intelege V. Putin, prin eliminarea restrictiilor privind utilizarea de catre Ucraina a rachetelor occidentale”, a spus Sikorski pe X.

Rusia a avertizat ca va vedea in miscarea de slabire a limitelor utilizarii de catre Ucraina a armelor americane drept o escaladare majora.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: