Presedintele sud-coreean spune ca discuta cu SUA despre noi exercitii cu active nucleare
Coreea de Sud si Statele Unite discuta despre posibile exercitii comune folosind active nucleare ale SUA, a declarat presedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, dupa ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a etichetat Sudul drept „dusmanul sau neindoielnic”, potrivit Reuters.
Comentariile lui Yoon vin la cateva zile dupa ce a cerut o „pregatire de razboi” cu o capacitate „covarsitoare”, dupa un an marcat de un numar record de teste de rachete din Nord si de patrunderea dronelor nord-coreene in sud saptamana trecuta.
„Armele nucleare apartin Statelor Unite, dar planificarea, schimbul de informatii, exercitiile si antrenamentele ar trebui sa fie conduse in comun de Coreea de Sud si Statele Unite”, a spus Yoon intr-un interviu pentru ziarul Chosun Ilbo publicat luni.
Ziarul l-a citat pe Yoon spunand ca planificarea si exercitiile comune vor avea ca scop o implementare mai eficienta a „descurajarii extinse” iar Washingtonul a fost, de asemenea, „destul de pozitiv” in privinta acestei idei. Termenul „descurajare extinsa” inseamna capacitatea armatei americane, in special a fortelor sale nucleare, de a descuraja atacurile asupra aliatilor americani.
Intrebat despre comentariile lui Yoon, un purtator de cuvant al Pentagonului a spus ca „Nu avem nimic de anuntat astazi”, adaugand ca alianta ramane „solida”.
Remarcile lui Yoon vin si la o zi dupa ce mass-media de stat nord-coreeana a raportat ca liderul sau Kim a cerut dezvoltarea de noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) si o „crestere exponentiala” a arsenalului nuclear al tarii.
Aceasta cursa a inarmarii a Coreei de Nord a reinnoit dezbaterea asupra armamentului nuclear al Coreei de Sud, dar Yoon a spus in interviul pentru Chosun Ilbo ca mentinerea Tratatului de neproliferare a armelor nucleare ramane importanta.
Comentariile lui Yoon cu privire la exercitiile nucleare sunt cea mai recenta demonstratie a pozitiei sale dure fata de Coreea de Nord. Potrivit presedintelui, Coreea de Sud trebuie sa pedepseasca si sa riposteze in fata oricarei provocari din partea Coreei de Nord, considerand-o cel mai puternic mijloc de a descuraja orice alte provocari.
„Anul acesta ar putea fi un an de criza, in care tensiunea militara in peninsula coreeana depaseste ceea ce era in 2017”, a declarat Hong Min, cercetator principal la Institutul Coreean pentru Unificare Nationala, referindu-se la amenintarile fostului presedinte american, Donald Trump, ca va dezlantui „focul si furia” impotriva Coreei de Nord daca aceasta ar pune in pericol Statele Unite.
„Pozitia dura a Coreei de Nord… si dezvoltarea armelor agresive, atunci cand se intalnesc cu exercitii comune Coreea de Sud-SUA si cu raspunsul proportional, ar putea ridica tensiunea intr-o clipa si nu putem exclude… un conflict regional atunci cand cele doua parti au o neintelegere asupra situatiei”, a spus Hong.