Presiunile Guvernului Dancila afecteaza sansele lui Kovesi. Presa britanica: UE da inapoi in privinta numirii lui LCK la sefia Parchetului European
Publicatia britanica The Sunday Times sustine ca UE da inapoi in privinta sustinerii Laurei Codruta Kovesi pentru pozitia de sefa a Parchetului European in urma presiunilor guvernului de la Bucuresti. Jurnalistii britanici estimeaza ca toate aceste atacuri si-ar fi atins tinta intr-o oarecare masura, fiindca politicienii europeni ar fi mai dispusi sa negocieze pozitia de procuror-sef al Parchetului European ca parte a unui pachet mai larg de posturi importante la conducerea Uniunii Europene.
In cinci ani, in calitate de procuror de top anti-coruptie, Laura Codruta Kovesi a inchis sute de oficiali si politicieni corupti, incantand publicul cu represalii asupra unei clase conducatoare corupte, scrie The Sunday Times, citat de hotnews.ro.
Drept urmare, ea si familia ei au fost spionate. Ea a fost concediata in iulie anul trecut si i s-a interzis sa paraseasca tara sau sa vorbeasca reporterilor.
A fost o incercare nerusinata de a impiedica numirea sa ca primul Procuror sef al Uniunii Europene, spune ea, si a reduce la tacere un puternic adversar al elitei conducatoare. Dupa multe luni istovitoare in care s-a aparat, ea este libera sa vorbeasca public. „Ei au decis sa ma concedieze, fara sa ma cheme sa raspund vreunei plangeri, fara probe, fara nici un drept de recurs – pur si simplu”, a spus Kovesi.
Acesta a fost doar inceputul chinului ei. Cu cateva zile inainte ca guvernele UE sa aleaga un procuror de top pentru a investiga utilizarea ilegala a fondurilor UE, autoritatile romane au depus acuzatii de luare de mita, abuz in serviciu si sperjur impotriva ei.
Multi au vazut-o ca pe o incercare de a-i torpila candidatura si a elimina un spirit de responsabilitate care a aparut intr-una dintre cele mai corupte tari din Europa.
„De ce au facut-o? Pentru ca mi-am facut treaba”, a declarat ea. „Nu a fost un atac personal asupra mea, a fost un semnal pentru alti judecatori si procurori – daca mergeti prea departe, veti ajunge ca ea”.
In luna aprilie, instanta suprema din Romania a respins acuzatiile si a eliminat restrictiile privind declaratiile publice si pe cele de calatorie. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca demiterea acesteia a fost ilegala. Dar fusese aruncata o umbra asupra nominalizarii sale pentru pozitia din cadrul UE.
Era inca nominalizata de Parlamentul European, dar guvernele UE il favorizeaza pe Jean-Francois Bohnert, procurorul-sef al orasului francez Reims.
Codruta Kovesi continua sa fie bombardata cu acuzatii de catre partidul socialist aflat la guvernare si se apara in fiecare zi in instanta. „Au incercat fiecare metoda sa ma intimideze. Dar stii, oamenii spun ca sunt incapatanata si cred ca este o virtute.”
Partidul de guvernamant a lansat atacul asupra Codrutei Kovesi dupa ce a incercat sa introduca in 2017 o amnistie in masa a mii de condamnati si schimbari de legislatie care i-ar fi „castrat” agentia. Liviu Dragnea, seful partidului considerat odata ca maestrul papusar politic al tarii, ar fi fost beneficiarul amnistiei.
Partidul a facut un pas in spate dupa ce jumatate de milion de demonstranti au iesit in strada, dar a trecut repede la ofensiva – concediindu-i pe Codruta Kovesi si pe Augustin Lazar, procurorul sef.
Alegatorii au dat raspunsul la alegerile europene din mai, reducand la jumatate scorul de 46% al partidului de la ultimele alegeri generale. O zi mai tarziu, Dragnea a fost inchis. „El a fost invins de sistemul juridic in instanta si de oameni la urne”, a spus Iulian Fota, analist politic.
Politica Romaniei a fost aruncata in flux. Vazuta odinioara ca un pion al lui Dragnea, premierul Viorica Dancila a concediat loialistii cheie ai lui Dragnea si a declarat incetarea obsesiei partidului de a schimba sistemul de justitie in avantajul condamnatilor.
Unii sunt sceptici in ceea ce priveste convertirea guvernului si daca inchiderea lui Dragnea este un punct de cotitura.
„Nu ar trebui sa judecam starea justitiei dintr-o tara printr-un singur caz”, a spus Codruta Kovesi. „Cazul sau a fost unul ca oricare altul si l-am tratat la fel.”
Nu este totusi optimista. Agentia anti-coruptie se confrunta cu obstacole in inlocuirea ofiterilor de politie. Urmaririle penale la nivel inalt s-au oprit in mare parte. Unii procurori se simt expusi amenintarilor.
Chiar si cu cele mai multe acuzatii respinse, oficialii de la Bruxelles declara ca ostilitatea fata de Codruta Kovesi din partea propriului guvern ii slabeste sansele de a deveni procuror UE. Aliatii ei spun ca este o rasplata dulce pentru niste tirani minori.
„Daca accepti unele dintre aceste obiectii, atunci spui ca acest tip de hartuire este acceptabil”, a spus Judith Sargentini, fost deputat european implicat in procesul de selectie.
„Ce fel de mesaj ar lansa asta? Ar trebui sa aratam ca valorile politice sunt mai importante decat jocurile de putere”.