Doar 40% dintre romani au o perceptie buna si destul de buna privind independenta tribunalelor si a judecatorilor, in scadere fata de 2018, proportia fiind mult mica decat media la nivelul UE 28 (56%), releva un sondaj Eurobarometru dat publicitatii vineri de Comisia Europeana, cu prilejul publicarii Tabloului de bord 2019 privind justitia in UE.
40% dintre romani au o perceptie buna (4%) si destul de buna (36%) privind independenta tribunalelor si a judecatorilor, in scadere fata de 2018 cu un punct procentual si respectiv sase puncte procentuale, potrivit sondajului Eurobarometru dat publicitatii vineri, informeaza Agerpres.
Pe de alta parte, proportia celor cu o perceptie destul de proasta (27%) si foarte proasta (17%) a crescut cu 3 si respectiv 2 puncte procentuale fata de anul trecut, in timp ce 16% dintre romani au raspuns ca nu stiu (+2).
La nivelul UE 28, proportia celor cu o perceptie buna (12%) si destul de buna (44%) este de 56%, fiind in crestere in primul caz (+1) si in scadere in al doilea (-1). In acelasi timp, la nivelul UE 28 proportia celor cu o parere destul de proasta (22%) si foarte proasta (11%) este de doar 33%, fata de 44% in Romania.
Cel mai semnificativ segment de varsta in care romanii spun ca au o perceptie buna si destul de buna despre independenta justitiei este de cel de 15-24 de ani, urmat de 40-54 de ani. La polul opus se afla romanii din segmentul de varsta de peste 55 de ani, din care 31% au afirmat ca au o astfel de perceptie.
Intrebati cum isi explica ratingul acordat independentei justitiei, romanii care au perceptie buna si destul de buna asupra acestui aspect au apreciat in proportie de 69% ca statutul judecatorilor le garanteaza independenta „foarte mult” (21%) sau „oarecum” (48%). De asemenea, 60% dintre sunt de acord „foarte mult” (22%) sau „oarecum” (38%) ca nu exista amestecuri sau presiuni din partea guvernului sau a politicienilor.
Cei care percep independenta justitiei drept destul de proasta sau foarte proasta (44% in total, in Romania) vad in amestecurile si presiunile din partea guvernului si a politicienilor principala cauza pentru aceasta situatie.
Nu mai putin de 48% dintre ei afirma ca existenta acestor amestecuri si presiuni conteaza „foarte mult” in perceptia lor asupra justitiei, in timp ce 23% sustin ca este „oarecum” importanta.
De asemenea, afirmatia ca statutul si pozitia judecatorilor nu le garanteaza acestora independenta justifica „foarte mult” perceptia lor negativa asupra justitiei in cazul a 18% dintre respondenti, in timp ce 37% spun ca o justifica „oarecum”.
Sondajul a fost efectuat in Romania in perioada 9-11 ianuarie, pe un esantion de 1.005 persoane, prin interviuri telefonice.
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…
Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…