Trei ani de la incendiul de la „Matei Bals”. In 2021, focul a izbucnit in Pavilionul V al Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”, iar cinci pacienti au murit pe loc si alti 21 ulterior, la alte spitale. Ancheta bate pasul pe loc, cercetarile se desfasoara „in rem”, termenele de prescriptie curg.
Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, „pana in prezent nu au fost aduse acuzatii vreunei persoane fizice sau juridice”.
Anchetatorii mai arata ca la dosar au fost atasate opiniile expertilor parte desemnati de conducerea spitalului si ca se „analizeaza” inscrisurile.
„Urmarirea penala se efectueaza in rem, cu privire la infractiunea de distrugere din culpa care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 si 2 din Codul penal.
In fapt, cercetarile vizeaza imprejurarile in care a izbucnit incendiul din data de 29.01.2021 la Institutul National de Boli Infectioase «Matei Bals», care a avut ca urmare distrugerea, degradarea si aducerea in stare de neintrebuintare a Pavilionului V al Institutului National de Boli Infectioase «Matei Bals» si a instalatiilor si echipamentelor din cladirea respectiva, precum si moartea a 26 de pacienti.
Pana in prezent nu au fost aduse acuzatii vreunei persoane fizice sau juridice. La dosar au fost atasate si opiniile expertilor parte desemnati de Institutul National de Boli Infectioase «Matei Bals», in prezent fiind analizate inscrisurile cauzei, pentru a se putea stabili imprejurarile concrete in care a izbucnit incendiul si persoanele responsabile”, este raspunsul Parchetului la o intrebare a Presshub in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.
Pe 29 ianuarie 2021, izbucnea un incendiu devastator in Pavilionul V al spitalului Matei Bals. Initial, a fost deschis un dosar la DNA.
Dupa doi ani de cercetari, procurorii anticoruptie au declinat dosarul catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti „in vederea efectuarii de cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat si complicitate), folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane si evaziune fiscala”.
Din raspunsul Parchetului, rezulta ca cercetarile vizeaza doar infractiunea de distrugere din culpa, nicidecum abuz in serviciu, evaziune fiscala sau folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane, asa cum stabilise DNA in urma cu mai bine de un an.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Partenerii europeni ai Kievului se pregatesc din ce in ce mai mult pentru un acord…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat joi, despre relatia cu seful statului ca "este o…
Infanteria rusa a reusit pentru scurt timp sa penetreze orasul Kupiansk, din estul Ucrainei, inainte…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…
Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…
In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…